Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

9. rész: Keleti 80 - Keleti 100,5 fok


A "C"-sávos digitális tv-vételi lehetőségeket bemutató sorozat korábbi számában a keleti 78,5 fokon üzemelő Thaicom 3 és Thaicom 2 jelű műholdak vételi lehetőségeivel foglalkoztam. A sorozat befejező részében az ettől még keletebbre lévő, digitális programokat is sugárzó, s kedvező körülmények között Magyarország területén még fogható műholdak "C"-sávos programjainak vételi lehetőségeit ismertetem.

A keleti 80 fokon üzemelő, s az elmúlt évek folyamán kiöregedett, s erősen imbolygóvá vált EXPRESS 6 jelű orosz műhold lecserélésére (és a keleti 103 fokon történő ismételt üzembe helyezésére) az elmúlt hónapokban került sor.

A helyette újonnan pályára állított EXPRESS 6A jelű műhold szintén a keleti 80 fokos pozícióba került. Míg a korábbi Express 6 jelű műholdról az utóbbi években már csak a C-sávban történt analóg programok sugárzása (RTR-Telekanal Rossija, TV6 Moskva, Prometei AST, TV Centr), az új műholdról C és Ku sávos műsorsugárzás is történik. Az üzembe helyezést követően fokozatosan megszűntek rajta a C-sávú analóg programok, ma már csak a RTR +3 óra idő eltolódású változata található meg rajta, azonban ennek is Indiára irányul a sugárzási nyaláb középpontja. A műhold pontos helyének beállítását segítheti a 3,875 GHz (R) frekvencián analóg rendszerben időnként sugárzott színsáv, CBP ábra.

A C-sávban (A6 zona nyalábról) jelenleg két digitális csomag fogható minimálisan 180-200 cm-es antennával. Egyik, a 4,125 GHz (R) frekvencián a TV Centr digitális csomagja SR: 22906, FEC: 3/4 Video/Audio PID 160/80 értékkel.

A műhold "A4 zona" nyalábján a 3,875 GHz (R) frekvencián kb. 3 dBW-al nagyobb jelszint (kb. 37 dBW) biztosított Magyarország, s Budapest területén is. E frekvencián a digitális program sugárzás még nem állandó jellegű, hanem inkább csak PAL rendszerű, analóg színes teszt-ábrát, ún. CBP-t, illetve oroszországi átjátszásokat sugároznak innen, amely a műholdpozíció pontos beállíthatóságát elősegítheti. A TV Centr digitális csomagjából legújabban két "csatornán" is sugározzák ugyanazon programot, míg egy harmadikon a program inzertjét adják folyamatosan.

A "REN TV" óra inzertje

A "TV Centr" inzert képe

Az "RTM" adás kezdő-, befejező inzert képe

Legfrissebb tapasztalatok szerint a 4,125 GHz (R) frekvencián lévő TV Centr digitális csomagjából az orosz RTM (PTM) programjának sugárzását kezdték meg. A program jelenleg még nem egész napos, így gyakran sugároznak felirat nélküli, ún. orosz típusú elektronikus beállító ábrát, amely csak a moszkvai időt mutatja.

A másik vehető digitális csomag a 4,175 GHz frekvencián, jobbra forgó (R) polaritással sugárzott REN TV digitális csomagja. A programokat +0, +2, +4 és +7 óra időeltolódással adják, így tehát egyidejűleg négy különböző programrészlet látható.


Az "ETV Bangla" inzertje
 

Kelet felé haladva a következő műhold pozíció a keleti 83 fok, ahol az INSAT 2E jelű, indiai műhold található. A műhold ún. "wide" sugárzási nyalábjának (beam) jók a vételi lehetőségei hazánkban már 180-200 cm-es antennával is, míg e műhold ún. "zone" sugárzási nyalábjának vételéhez kb. 360 cm-es antenna szükséges.

A digitális programok beállíthatóságához szükséges műholdpozíció pontos beállíthatóságát elősegítheti, hogy a 4,005 GHz frekvencián (V) polaritással, már 180 cm-es antennával is igen jó minőségben vehető az ETV Bangla analóg programja.

Az INSAT 2E-ről két indiai digitális program (DD-1 és DD-2) vehető a C-sávban, ez a DD - National a 3,830 GHz (V) és a DD - Metro a 3,910 GHz (V) frekvencián. Mind két digitális program SR értéke 4998, míg a FEC-é 3/4. Egyébként e két programot ugyanezen frekvencia tartományban (3,849 GHz és 3,929 GHz) analóg PAL rendszerben is sugározzák vertikális polaritással. Megemlíteném még hogy e műholdról az analóg, PAL rendszerben sugárzott indiai Asianet Globál is jó minőségben fogható a műhold 3,650 GHz (V) frekvenciáján 180-200 cm -es antennával.Hamarosan egy régi program digitális változatban is indul e műholdról a C sávban, ez az indiai Kairali Channel lesz a 3,685 GHz (V) frekvencián, SR:3185, FEC:3/4 adatokkal.


A "DD1 - National" inzertje


A "DD2 - Metro" inzertje


A digitális C-sávú vételek szempontjából többé - kevésbé, "végpontnak" is tekinthető keleti 90 fokos pozícióhoz érve találjuk a YAMAL 102 jelű orosz műholdat, melyet döntő mértékben a "GAZKOM" nevű óriás cég hasznosít, de hét transzponderén televízió műsorok sugárzását is tervezik. Vételi lehetőségei igen kedvezőek hazánkban, hisz a szabad kilátással rendelkező vételi helyeken mérhető 39 dBW jelerősség szintre tekintettel már 160-170 cm-es antennával tökéletes minőségben vehetők róla az egyes tv programok,

Elsőként a 3,645 GHz-es frekvencián szolgáltatnak orosz nyelvű televízió műsorokat, ez a balra forgó (L) polaritással üzemelő ún. GAZKOM digitális csomag SR: 15900 és 3/4-es FEC értékkel.

A GAZKOM digitális csomagban a Prometei AST (257/258 Video/Audio PID), a TV 6 Moskva (513/514 V/A PID), az NTV +8 időeltolódással (769/770 V/A PID), a TNT +7 órás időeltolódással, 1025/1026 Video/Audio PID értékekkel, amely adatokkal egy idő után szintén a Prometei AST programját adják), valamint előbb a TNT-vel osztott műsoridőben, majd 1281/1282 Video/Audio PID értékekkel a Darial TV. Később e program is önálló Audio/Video PID adatokkal külön csatornát kapott, majd legújabban a "Ku sávból" nálunk is közismert, ORT International programjával közösen, adják osztott műsoridőben. Hazai idő szerint az ORT International: 22-15-ig, míg a Darial TV: 15-22 óra között vehető.

A "Gazkom" promo inzertje


A "Prometei AST" program inzertje


Az "ORT International" inzertképe


A "TV6 Moskva" inzert képe


Az "NTV" (HTB) inzertje


A "TNT" (THT) inzertje


A "Darial TV" programja

A "TMT 1" (Türkmenistan) programja, TV híradó kezdése
 

A cikksorozat megírása közben megindult e műholdon a Türkmén TV három programját (TMT 1, TMT 2 és TMT 3) tartalmazó digitális csomag sugárzása is a 3,548 (L) frekvencián, melynél az SR érték 125000, míg a FEC értéke 3/4. A TMT 1 és TMT 2 két különböző türkmén program, míg a TMT 3 általában a moszkvai központi 1 programot, az OPT1-et sugározza.

Egyik legújabb program a műholdon a Tumen TV programja a 3,578 GHz (L) frekvencián SR: 4355, FEC: 3/4 ,és a 308/256 Video/Audio PID adatokkal, amelyet jelenleg a TV6 Moskva programjával osztott műsoridőben, közösen használják.

A napokban jelent meg a Yamal 102 jelű műholdon a Nord TV programja is a 3,588 GHz frekvencián, szintén balra forgó (L) polaritással. A program SR értéke 4285, a FEC 3/4, Video/Audio PID értékek: 308/256.

A keleti 90 fokon túl természetesen további műholdak is találhatók amelyek a "C"-sávban is sugároznak tv-programokat, sőt az Ázsiai térségben elsősorban e frekvencia tartományt használják a műholdas műsorsugárzásra, magyarországi stabil digitális vételekről azonban nincs információm a keleti 90 fokon túlról.

A "DD-11 Gujarati" körzeti program inzert képe
 

Említést érdemel, hogy az analóg rendszerű (hagyományos) "C" sávos vételek során, még a keleti 93,5 fokon üzemelő INSAT 2C jelű műholdtól (H) polaritással, 4 db. (DD 9 - Karnataka, DD 10 - Maharashtra, DD 11 - Gujarati (4,125 GHz (H) frekvencián),és DD 4 - Kerala) PAL rendszerű, indiai körzeti program fogható.


A keleti 96,5 fok on üzemelő s erősen (3,8°) imbolygó Gorizont 28 jelű műholdról az orosz tv 1.és 2. analóg programja (OPT1 ill. RTR) fogható +6, illetve +8 órás időeltolódással, analóg, SECAM rendszerben vehető. A két orosz program vételi lehetőségei - a műhold jelentős imbolygása miatt - nem állandó jellegűek, vételük más műhold pozíciókból lényegesen kedvezőbbek!


Végezetül a keleti 100,5 fokon üzemelő Asiasat 2 jelű műholdról PAL rendszerben az ismert WorldNet amerikai hírműsor a 3,880 (H), és a 3,980 (V) adatokkal az RTP International, portugál analóg program vétele lehetséges különösen kedvező körülmények mellett. Az audio frekvencia értéke mind két analóg programnál 6,60. Ezek a műholdpozíciók Budapestről már nem beláthatók, azonban pl. az Alföld-, vagy egyes hegytetők, magas pontok kedvező fekvésű, takarásmentes helyein, kellő magasságban felszerelt 3 méter feletti antennákkal ezek is megkísérelhetők.

Egyébként az Asiasat 2 jelű műholdról (H) és (V) polaritással igen sok digitális tv programot sugároznak a C-sávban Ázsia számára, melyek elsősorban kínai programok, s amelyek SR értéke általában 4420, illetve a FEC-é, 3/4. Eredményes Magyarországi vételükrűl azonban nincs információm.

A keleti 90 fok körüli, és azon túli, C-sávos digitális (és analóg) vételi lehetőségek területén Tóth László püspökladányi, Hulicsár József kerekegyházi, valamint legújabban, Hajós Péter budapesti amatőrtársam rendelkezik jelentős tapasztalattal.

A HUMAX IRCI 5400 típusú, digitális műholdvevő készülékemmel és a GRANTE 150-es, majd 180 cm-es parabola tükrével elért eredményeimről összeállított "C"-sávos vételi beszámolóm befejeztével remélhetőleg kellően felkeltettem az érdeklődést a nálunk sokak számára kevésbé ismert frekvencia tartományban sugárzott digitális programok vétele iránt, amelyhez a TELEHOLD műholdas műsorújság oldalain (általában hátsó borítóján) közreadott műholdas vételi táblázatok adatai között az utóbbi hónapokban már rendszeresen megadja a "C"-sávos, s ezen belül a digitális vételek beállításához szükséges és nélkülözhetetlen adatokat is. Ezek segítségével távoli kontinensek országainak egzotikus műsorai is elővarázsolhatók televíziónk képernyőjére. Ezekhez kívánok minden érdeklődőnek eredményes és sikeres "vadászatot".

Az alábbiakban megadom még az egyes vételei helyeken meglévő jelszintek (dBW) függvényében, a stabil, jó minőségű "C" sávú vételekhez ajánlott antenna méreteket (cm), átlagos, 20 Kelvin fokos vevőfej alkalmazása esetén.

Jelszint
dBW
Antenna
cm
Jelszint
dBW
Antenna
cm
Jelszint
dBW
Antenna
cm
Jelszint
dBW
Antenna
cm
42110381903427030350
41,512037,520033,528029,5360
41130372103329029370
40,514036,522032,530028,5380
40150362303231028390
39,516035,524031,532027,5400
39170352503133027410
38,518034,526030,534026,5420

Végezetül, a kódolt dél-afrikai "C"-sávú digitális csomag láthatóvá tételében nyújtott segítségért köszönet a Sateurope levelezőlista néhány tagjának, valamint a szintén műholdas kérdésekkel foglalkozó magyar IRC csatorna operátorainak.


dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. április 23.