Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

6. rész: Keleti 68,5 fok: kódolt csatornák


A Multichoice "DSTV" szolgáltatói inzertje

A "C"-sávú digitális műholdvételi lehetőségek bemutatásáról összeállított vételi beszámolóm előző, 5. részében a keleti 68,5 fokon üzemelő PANAMSAT 4 és 7 jelű műholdakról történő kódolatlan (MPEG-2) rendszerű, "C"-sávú digitális televízió vételi lehetőségeket ismertettem.

A kódolatlan műsorokon kívül jelentős számú, Irdeto kódolású program is vehető a HUMAX IRCI 5400 típusú, Irdeto dekóderrel is ellátott digitális műholdvevőm segítségével a keleti 68,5 fokon üzemelő PANAMSAT 4 jelű műholdról, a dél-afrikai Multichoice (DStv) szolgáltatásában négy digitális csomag keretében. A vétel már 150-160 cm-es parabola antennával is biztosítható, de az állandóan stabil, jó minőségű vételhez a 180 cm-es ajánlott.

Beszámolóm ezen részét ennek bemutatására szentelem, melyet néhány vételi fotóval is illusztrálok.

A 3,716 GHz-en V polaritással, SR: 20600 és FEC 3/4-es értékkel sugárzott csomagban az M-Net East és az M-Net West, illetve a Movie Magic filmcsatornákat, a SuperSport 1 sport csatornát, valamint osztott műsoridőben a K-TV gyermek csatorna, a RAI International 2 nemzetközi programja, valamint a BBC Prime szórakoztató csatorna vehető. Külön érdekessége ennek a programcsomagnak, hogy 3329 - 3348 Audio PID értékekkel 20 db. DMX, Irdeto kódolású, különböző zenei irányzatú (rock, jazz, hits, country, stb.) zenei csatorna is vehető Hi-Fi minőségben.


Az "M-Net East" és "M-Net West" és adáskezdő inzertje


A "Movie Magic" filmprogram inzertje


A "Super Sport Channel" inzertje


A "K-TV" gyermek program inzertje


A "RAI International 2" inzertje


A "BBC Prime" inzertje


A második digitális programcsomag a 3,743 GHz (V) frekvencián található (Az SR, és a FEC értéke valamennyi programcsomagnál szintén 20600, illetve 3/4.) A csomagban található a Super Track - Racing Magic lóverseny csatorna, a Channel O - Sound TV zenei csatorna, a Super Sport 2 általános sport csatorna, a francia nyelvű TV 5 Afrique, az afrikának szóló, indiai (hindi nyelvű) szórakoztató csatorna a Zee TV Africa, valamint az Africa to Africa is.

E csomagban található meg továbbá az európai műholdakról (Astra1, Hot Bird, stb.) is jól ismert angol nyelvű CNN International, a portugál RTP International, és a kódolt francia nyelvű filmcsatorna a Canal + Horizons is.


A "SuperTrack" programja


A "Channel O -Sound Television" inzertje


A "SuperSport 2" program képe


A "TV 5 Afrique" programja


A "ZEE TV Africa" inzertje


Az "Africa 2 Africa" inzertje


Az "RTP Internacional" inzertje


A "Canal + Horizons" inzertje

A 4,086 GHz (V) frekvencián üzemelő angol nyelvű digitális csomagban döntően az európai műholdakról is közismert programok találhatók. Ezek: Discovery Channel, az MTV Europe könnyűzenei csatorna, a Hallmark UK filmcsatorna, a BBC World hírcsatorna, az ESPN Africa amerikai sport csatorna, a Cartoon Network rajzfilmcsatorna és a TCM UK klasszikus filmcsatorna, a CNBC Europe és a National Geographic Channel (Dél-)Afrikai változatai.


A "Hallmark UK" filmcsatorna inzertje


Az "ESPN" sport-csatorna inzertje

A 4,113 GHz (V) frekvencián található negyedik (döntően angol nyelvű) digitális csomagban is találhatunk nálunk is jól ismert programokat, mint pld. a kínai általános program, a CCTV 4 programja, a francia divatcsatorna, a Fashion TV, az angol információs csatorna, a Bloomberg TV UK, a BET International zenei, és a Sky News hírcsatorna.

E csomagban található még az Európában kevésbé ismért SuperSport International sportcsatorna, a vasárnap 05-13 óra között sugárzott vallási program a Rhema Network és vele osztott műsoridőben a hétfőtől szombatig, 17-05-ig látható Travel utazási magazin műsor, továbbá az étkezési és főzési tanácsokkal foglalkozó, s a nappali órákban (07-18-ig) látható Carlton Food Network, s a főleg információs és szórakoztató programokat tartalmazó SABC Africa is. E programcsomagból vehető végezetül a The Series Channel nevű, szórakoztató és filmcsatorna is.


A "Sky News" inzertje


A "SuperSport International" programja


A "Rhema Network" programja


A "Carlton Food Network" inzertje


Az "SABC Africa" inzertje


A "The Series Channel" inzertje

Megkívánom jegyezni még, hogy az egyes frekvenciákon sugárzott programcsomagok összetétele elég gyakran változik, új műsorok kerülnek be a választékba, vagy kerülnek ki véglegesen belőle, illetve az egyes programok esetleg más frekvenciák csomagjába kerülnek át.

A néhány évvel ezelőtt megszűnt, a hazánkban is előfizethető európai Multichoice szolgáltatástól eltérően ez az afrikai változat Magyarországon hivatalosan nem fizethető elő, de lelkes amatőrök, kizárólagosan kísérleti felhasználás céljára megoldották ennek vételi lehetőségét is. Ennek jelentős információ halmaza, technikai feltételei (külön csatlakoztatható Irdeto CI modul, vagy beépített Irdeto dekóderrel, ellátott digitális műholdvevő, személyi számítógéppel vezérelt Season kártya, stb. alkalmazása) megtalálhatók az interneten, illetve egyes szakirányú hazai (pl. Sateurope@sirkan.sch.bme.hu), vagy "külhoni" internetes levelező listákon is.

A PANAMSAT 4 jelű (valamint egyéb) műholdakról vehető, IRDETO, stb. kódolású digitális csomagok, programok beállításához szükséges, kellő részletességű további Video/Audio PID adatok, műsoridők, stb. pld. a www.lyngsat.com internetes oldalakon is megtekinthetők.

Egy későbbi beszámolómban, előreláthatólag az ún. "Ku"-sávban (10,750 - 12,700 GHz) vehető több száz, Betacrypt, Irdeto, Mediaguard kódolású (német, arab, holland, görög, olasz, francia, spanyol) digitális program, illetve programcsomagok vételéről tájékoztatom az érdeklődő olvasókat.


dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. március 17.