Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

5. rész: Keleti 68,5 fok


A "C" sávos televízió vételek lehetőségei szempontjából egyik legjelentősebb műholdpozíció a keleti 68,5 fok, ahol egy pozícióban a PANAMSAT 4 és 7 jelű műholdakat találjuk, s amelyekről nagyszámú, analóg és digitális rendszerben sugárzott televízió program fogható Magyarországon, s már 150 -160 cm átmérőjű antennával is kiváló minőségben foghahó a tv programok döntő része.

A "SONY Entertainment Television" inzertje

A műhold pontos pozíciójának beállítását megkönnyítheti, hogy a PAS 4 jelű műholdról több analóg programot is sugároznak, ezek közül már 150 cm-es antennával az egyik legjobb minőségben vehető a SONY Entertainment Television a 3,907 GHz (H) frekvencián, melynek audio frekvenciája 7,20 MHz.

Legjelentősebb, s legjobb minőségben fogható digitális program csomag ebben a műhold pozícióban az indiai állami televízió (DD - Doordarshan) program összeállítása a 4,044 GHz, (V) frekvencián. A csomag SR értéke 19565, míg a FEC értéke 3/4. Az indiai programok esetében egyébként +3,5 óra az időeltolódás a Közép-Európai időhöz képest. Meg kívánom jegyezni azt is, hogy a digitális programcsomag összetételét időnként változtatja a szolgáltató, programok szűnnek meg a csomagban s helyette új műsorok kerülnek bevonásra a szolgáltatásba.

A DD - Doordarshan csomagjából jelenleg, illetve a cikksorozat megírásának időpontjában vehető programok a következők:

A DD News hírműsor angol és hindi nyelvű programja a Video PID: 512, Audio PID: 650 értékkel vehető. Az indiai hírműsorokat ezen a csatornán és a következőkben ismertetendőkön is, általában angol nyelven is sugározzák a hindi mellett.

A DD Sports csatorna programja a Video PID: 513, illetve Audio PID: 660 értékkel vehető, információim szerint a program közel jövőbeni kódolását tervezik.


A "DD Sports" inzertje

A "DD News" inzertje

A DD India angol nyelvű szórakoztató programja a Video PID: 514, Audio PID: 670 értékkel vehető.

A DD1 - National szórakoztató programja (amely egyébként sok film sorozatot is ad) a Video PID: 520, és Audio PID: 730 értékek beállításával vehető.

Legújabban ebből a digitális csomagból már a DD-2 Metro programja is vehető.


A "DD India (World)" inzertje


A "DD-1 National" inzertje

Az indiai digitális csatornák - a Sport program kivételével - egyébként 24 órás műsort szolgáltatnak, s 625 soros képbontásúak. Az időeltolódás mértéke az indiai vételek tekintetében +4,5 óra.

A japán világ tv, a NHK World TV szintén könnyen vehető már 150-160 cm-es antennával a 4,034 GHz (H) frekvencián, a beállításhoz szükséges SR érték 26470, a FEC 3/4.


Az "NHK World TV" adáskezdő inzertje


Az"NHK World TV" ("amerikai típusú") elektronikus beállító ábrája


A japán NHK vétele tekintetében az időeltolódás mértéke + 7 óra. A korábbi években a program - magyar idő szerint - éjjel 23 órakor kezdődött, előtte feliratos, elektronikus beállító ábrát sugároztak, ma már azonban itt is 24 órás, azaz folyamatos a programszolgáltatás, megmaradt azonban a japán helyi időszerinti, reggel hét órás programkezdés, tv-órával és feliratos inzert képpel.

Érdekessége ennek a programnak, hogy csomagszerűen szolgáltatják, tehát eltérő Video - Audio PID értékek mellett angol és japán nyelven is, valamint 625 soros, illetve 525 soros (NTSC) rendszerben is sugározzák ugyanazon programot.

Ebben a digitális csomagban közvetítik legújabban a Channel J nevű, angol nyelvű, 525 soros japán programot is, melynek PID értékei: Audio/Video: 1460/1420.


A "Channel J" inzertje

Magyar vonatkozású jelentősége is van ennek a műholdpozíciónak, azaz a keleti 68,5 foknak, hisz 4,147 GHz (H) frekvencián sugározzák Közép Európába a Nickelodeon Hungary, a Nickelodeon Romania, stb. programját, digitális csomagját.

A magyar nézőknek szánt változat a kezdetektől kódolt volt, míg a románt csak a közel múltban kódolták be. Egyébként a magyar változat szinkronhangját Romániában készítik el, s ott lövik fel a nyugati 4 fokon üzemelő AMOS 1 műholdra, ahonnan végül is a magyar kábel-tv szolgáltatók hálózatába, műsorkínálatába bekerül.


A B4U Music nevű ázsiai zenecsatorna indiai változata már 180 cm-es antennával is vehető a 3,743 GHz (H) frekvencián sugárzott, részben kódolatlan digitális csomagból, SR 19850 és FEC 7/8-os értékkel. A Video/Audio PID értékek: 2460/2420.

A "B4U Movies Middle East" inzertje

A "B4U Music" inzertje

Ugyanebből a digitális csomagból vehető a B4U Movies Middle East elnevezésű, a Közel-Kelet részére sugárzott angol nyelvű filmcsatorna kódolatlan digitális programja is. PID értékei: Video/Audio: 2560/2520.

Korábbi beszámolómban, a nyugati 43 fokon üzemelő PANAMSAT 3R jelű műholdról az Afrika számára sugárzott, de nagyobb méretű antennával Magyarországon is vehető kínai digitális csomagról már említést tettem.

Ugyan ez a - népi Kínából származó - digitális program csomag, azaz a kínai nyelvű CCTV 4, a CCTV 3 és az angol nyelvű CCTV 9 programja vehető a 4,030 GHz (V) frekvencián SR 19850, s FEC 3/4 adatokkal. Magyarországi stabil vételükhöz erről a műholdról legalább, 180 cm-es antenna szükséges.

A "CCTV 3" adáskezdő inzertje

A "CCTV 9" angol nyelvű program inzertje

A CCTV 3 programja adáskezdést megelőzően fekete - fehér / színes kombinált, elektronikus beállító ábrát, monoszkópot használ, az adáskezdés kínai idő szerint 6,00 órakor van.

Megemlítendő még, hogy a keleti 68,5 fokról nagyszámú, az afrikai kontinens részére sugárzott, kb. 40 db. színvonalas szórakoztató program, film-, sport-, gyermek csatorna, stb. fogható még IRDETO kódolással Magyarország területén is. A vételek már 150-160 cm-es antennával is kitűnő minőségben biztosíthatók melyekről a beszámoló sorozat következő részben részletes programismertetést is adok.

A PANAMSAT 4 és 7 jelű (valamint egyéb) műholdakról vehető, IRDETO, stb. kódolású digitális csomagok, programok beállításához szükséges, kellő részletességű adatok többek között pld. a www.lyngsat.com internetes oldalakon is megtekinthetők, illetve ennek adatai a "legfrissebbek".


dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. március 17.