Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

4. rész: Keleti 26 fok - Keleti 64 fok


A keleti 26 fok az arab világ számára a legjelentősebb műhold pozíció, hisz az itt üzemelő ARABSAT 2A és 3A jelű műholdakról szinte valamennyi arab nyelvű ország programját analóg és (vagy) digitális rendszerben sugározzák. A két műholdról kb. 90 csatornán vehető arab nyelvű, kódolatlan C, vagy Ku sávú televízió program, s jelentős számú műholdas rádió program is.

Az ARABSAT 2A jelű műholdon a "C" sávban (jelenleg) csupán négy digitális programot találunk, ezek közül a Dubai Sport Channel 4,044 GHz (L), és a Abu Dhabi TV 4,059 GHz (R), amelyek szintén ismertek a Ku sávból is, a hol lényegesen kedvezőbbek a vételi lehetőségeik, mivel itt ehhez legalább 160-180 cm-es antenna szükséges. Egyébként mind a két program SR értéke 6110, míg a FEC 3/4, illetve a Video/Audio PID értékek 33/34.

A közelmúltban megindult arabnyelvű (amerikai készítésű) Future TV digitális program csomag (Zen TV és a Future TV USA programokkal) a 3,875 GHz (L) frekvencián SR:5612, FEC:2/3 értékkel vehető, vételéhez legalább 180 cm átmérőjű antenna szükséges! Egyébként ezen programok teljes egészében különböznek az egyes arab műholdaktól vehető Future TV International programoktól!


A "Future TV USA" program inzertképe

Az ARABSAT 2A jelű műhold pozíciójának kellő pontosságú beállíthatóságát az e műholdról vehető 26 analóg program segíti elő, amelyek 160-180 cm-es antennával kitűnő minőségben vehetők. Ezek közül az információs, ORBIT Promo program inzertjét mutatom be, amely kizárólag e műholdról, és csak a C-sávban vehető.

A "Zen TV" inzert képe


Megemlítem, hogy a Future TV USA programját több, de Magyarország területéről nem elérhető műhold pozícióknak a Föld különböző területeire, kontinenseire irányított sugárzási nyalábjain, beam-jein is sugározzák, ezek: PANAMSAT 2, ASIASAT 2, NSS K, TELSTAR 11 és TELSTAR 5.

Az "Orbit" promo műsor inzertje


A keleti 40 fokon üzemelő GORIZONT 31 jelű műholdról 3,658 GHz (R) frekvencián 160 - 180 cm-es antennával jó minőségben vehető az orosz Kultúra csatorna programja. A csatorna SR értéke 4026, FEC:2/3, a Video/Audio PID értékek: 33/34.

Mivel a Gorizont 31 jelű műhold már erősen imbolygó pályán helyezkedik el, ezért a vevőantenna kellő pontosságú beállításához jól felhasználható az orosz központi 2. programja, az analóg rendszerben sugárzott RTR Telekanal Rossija, amely a 3,675 GHz frekvencián (R) jobbra forgó polaritással ad.

Az "RTR Telekanal Rossija" inzertje


A "REN TV" inzertje

A "Kultúra" program inzertje

Erről a műholdról még egy érdekes digitális csomag vehető (beszámolóm írásának időpontjában) 150-160 cm-es antennával a 3,925 GHz (R) frekvencián, ez a REN TV, amely GMT +0, +2, +4 és +7 óra időeltolódással is sugározta ugyanazt a programot, így egy időben nálunk négy különböző program rész volt fogható. Sajnos a programnak e pozícióból történő sugárzását a közeljövőben megkívánják szüntetni.

Tekintettel arra, hogy a Gorizont 31 jelű műhold imbolygása már meghaladja a 2 fokot (2,1°), ezért az egyes napszakokban erősen leromolhat a vétel minősége, sőt akár meg is szűnhet a kisebb, kb. 150-160 cm-es antennák alkalmazása esetén. Ennek ellensúlyozására a legjobb és a legrosszabb vételi állapot középidejű időpontjában célszerű beállítani a vevőantennát, így "kellő tartaléka" marad az antennának arra az időszakra is, amikor az jelentősebben elhagyja az eredeti pályaívét.


A keleti 53 fokon a Gorizont 32 jelű műhold megközelítőleg azonos időben (1996. Május) került üzembehelyezésre, mint a Gorizont 31 jelű, a keleti 40 fokon.

Ennek is igen jelentős már az imbolygása, 2,1 fok. Azaz csak napi két időciklusban tartózkodik az eredeti pályáján, az egyenlítő feletti Clark-övön. Vétele legjobb minőségben így a kora reggeli, és a délutáni órákban, azaz 5-6 óra között időpontokban biztosítható. A műholdról két orosz nyelvű televízió program vétele lehetséges, az egyik az analóg rendszerű ORT 1 központi programja (+2 óra eltolódással) a 3,675 GHz frekvencián, (R) polaritással, SECAM rendszerben, ahol az audio érték 7,00. Az analóg program a műholdpozíció beállításához nagyon jól felhasználható, mivel ha gyöngébb minőségben is, de egész nap vehető 180 cm-es antennával. Természetesen a jelzett "csúcs időszakban" a vétele tökéletes minőségű lehet.

A "Tajik TV" (TBT) inzertje

Az "ORT 1" program inzertje, órája

A másik vehető program a Tadzsik köztársaság televíziójának MPEG-2 digitális rendszerben sugárzott Tajik TV (TBT) programja a 3,741 GHz frekvencián, szintén (R) polaritással. A program SR értéke 4400, a FEC értéke 3/4, a Video/Audio PID értékek: 1110/1211. Tekintettel arra is, hogy a Tajik TV programját csak fél transzponder sávszélességgel sugározzák, így eredményes vétele 180-200 cm körüli antennával csak a jelzett "csúcsidőszakban" biztosítható.


A "C sávú" digitális vételi lehetőség szempontjából Hazánkban kevésbé ismert műholdpozíció a keleti 57 fok, ahol az NSS 703 jelű műhold található.

E műholdról egyetlen digitális program vétele biztosított, ez a 4,055 GHz (R) frekvencián a WorldNet Africa és a WorldNet közös digitális mini csomagja. Az amerikai hírprogram SR értéke 20395, míg a FEC értéke 1/2, vételéhez 180-200 cm-es antenna szükséges.

A digitális program, illetve a keleti 57 fokos műholdpozíció beállítását elősegíti, hogy a 3,798 GHz (R) frekvencián 6,50 -es audio értékkel kitűnően vehető a kongói RTNC1 analóg programja 160-180 cm -es antennával. A kongói analóg program érdekessége, hogy a PAL és SECAM rendszerű programok, inzertek egymást váltakozva vannak jelen a műsorban. Adáskezdést megelőzően, az ún. "ipari adás" keretében azonosító felirat nélküli CBP ábrát sugároznak.

Az "RTNC 1" inzertje

A "WorldNet Africa" programinzertje


A keleti 57 fokos műholdpozíció érdekessége még, hogy az Ethióp televízió program kizárólag innen, az NSS 703 jelű műholdról fogható hazánkban. Az Ethiop TV (ETV) PAL rendszerű programja a 3,917 GHz frekvencián (L) polaritással fogható. Zavarmentes vételéhez legalább 180 cm-es antenna szükséges. Adáskezdést megelőzően, illetve befejezése után ETV feliratú CBP ábrát sugároznak.


Következő műholdpozíció, ahonnan digitális televízió vétel lehetséges a "C" sávban, ez a keleti 64 fok, melyen az INTESAT 804 jelű műhold üzemel. Innen legjobb minőségben az angol nyelvű ITV (Tanzania) vehető már 150-160 cm átmérőjű, kellő pontossággal beállított antennával is a 3,646 GHz (R) frekvencián. A program SR értéke: 4440, a FEC: 1/2, míg az Audio/Video PID értékek: 4194/4195. Az alacsony FEC értékének köszönhetően jók a vételi lehetőségei az egyébként igen színvonalas angol nyelvű programot sugárzó ITV-nek.

Az "ITV" (Tanzania) inzertje

Az "ITV" elektronikus beállító ábrája


A "TV Africa" inzertje


Az ITV frekvenciáján, annak részeként a késő éjszakai és hajnali órákban a francia MCM Afrika zenecsatorna programját is sugározzák. Az ITV egyébként egy igen egyedi kombinációjú elektronikus beállító ábrát használ, melyet fotójával is illusztrálok. A beállító ábrában megtalálható a CBP színsáv ábra, a fekete-fehér szürkeségi skála, a hálóábra, a kocka ábra is.

Hasonlóan kedvező feltételekkel, 160-180 cm antennával is jól vehető az angolnyelvű, TV Africa digitális csomagja a 3,665 GHz (R) frekvencián, ahol az SR 11719, s a FEC 3/4 értékű. A digitális csomagban négy csatorna is található, amelyek közül azonban jelenleg még csak a 3 csatornán szolgáltatnak különböző angol nyelvű műsort, míg a 4. időnként egy azonosító felirattal ellátott szürkeségi skálát, vagy színsáv ábrát szolgáltat, e csatornát előreláthatólag kódolt program sugárzására fogják felhasználni.

Érdekesség, hogy ez nem színsáv generátorral előállított elektronikus ábra, hanem egy kamera felvételi kép csupán, mely kellően látható a PC-TV kártyával történt képrögzítés során, amely a ténylegesen látható, a képernyőn kívüli képrészleteket is rögzíti és láthatóvá teszi. Az ún. 4. csatorna egyébként időnként az 1., illetve a 2 csatorna programját sugározza, vagy felirat nélküli színes teszt-ábra egyik változatát, ún. CBP-t sugároznak rajta.

Minimálisan 180 cm-es antennával vehető a TV Mocambique portugál nyelvű programja a 3,654 GHz (R) frekvencián, melynek SR értéke 5632, a FEC 3/4. A program nem egész napos, így gyakran sugároznak rajta színes elektronikus beállító ábrát, úgynevezett CBP-t, TVM azonosító felirattal.

A "TBN" program inzertképe


Az "UTV" (Uganda) adás befejező inzert képe

A "TV Mocambique" adáskezdő (befejező) inzert képe


E műholdról vehető még az amerikai, TBN - Trinity Broadcasting Network nevű vallási adó a 3,754 GHz (R) frekvencián, SR: 6620, FEC: 3/4 értékkel, vételéhez minimálisan is 180 cm-es antenna szükséges.

E programnak egyébként ismertek az európai változatai is, pld. TBN Europe Italy, stb., melyek a Ku sávban több műholdról (Eutelsat Sesat, Hot Bird, stb.) is kitűnő minőségben, kódolatlanul fogható.

Az Intelsat 804 jelű műholdon található még a részben angol nyelvű Uganda TV (UTV) közszolgálati programja is a 3,921 GHz (R) frekvencián. Vételéhez minimálisan is 180 cm feletti átmérőjű antenna, és körpolarizált jelek vételére alkalmas vevőfej szükséges. A program SR értéke 4882, míg a FEC értéke 2/3.

Egyébként az Uganda TV adáskezdését megelőzően felirat nélküli színskálát, úgynevezett CBP-t sugároz, s programja közben (pld. hírek előtt) gyakran adnak különböző inzert képeket is, amelyek minden esetben tartalmazzák a jellegzetes, "szem formájú" emblémájukat is.


dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. március 17.