Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

2/2. rész: Nyugati 40,5 fok R-polarizáció


Az NSS-806 jelű műholdról legjobb minőségben (zavarmentes helyeken, akár 150 - 160 cm átmérőjű antennával) a 3,847 GHz-en (R) azaz jobbra forgó polarizációval sugárzott digitális csomag vehető, SR 18800, s FEC 3/4-es értékkel.

Az "International Football Channel" inzertje


A "Kuwait Space Channel" inzertje

A csomagban, - a beszámolóm e részének készítésekor - megtalálható volt többek között az International Football Channel nevű, spanyol nyelvű csatorna, amely a világ legjobb labdarúgó mérkőzéseit közvetítette napi 24 órában. Információim szerint azonban a program megszüntetését tervezik a digitális csomagban. Más frekvencián történő esetleges újraindításáról jelenleg még további hírek nem ismertek

Ebből az NTSC rendszerű (525 soros képbontású) digitális csomagból vehető még az arab nyelvű Kuwait Space Channel (Video/Audio PID: 3260/3220) programja, valamint egy Hero Miami test ábra, valamint a GlobeCast Miami feeds, átjátszó csatorna is, időnként érdekes műsorátjátszásokkal.

A digitális csomagban az egyes programok változása után megtalálható még Video /Audio PID: 3360/3320 adatokkal az angol nyelvű 3ABN nevű, Hot Bird-ről ismert amerikai vallási adó, valamint a GlobeCast Miami feeds átjátszó csatorna. Egyébként a GlobeCast Miami átjátszó csatorna által használt elektr. beállító ábra típusát egyszerűen csak "amerikai típusú" beállító ábrának is nevezhetjük, hisz szinte valamennyi Dél- és Észak Amerikai állam televíziója azonosító felirattal, vagy anélkül, és pld. a japán televízió is ezt a típusú beállító ábrát használja. A GlobeCast Miami feeds paramétereivel legújabban egy UBN feliratú CBP-t és inzertet sugároznak.

Legújabb program a csomagban, a kitűnő minőségben és jelenleg még kódolatlanul fogható Hallmark México filmcsatorna programja 3160 Video PID, és a 3120 Audio PID adatokkal. Sajnos hamarosan kódolására számíthatunk, így csak az előfizetők számára lesz hozzáférhető!

A "Miami feeds" átjátszó csatorna ("amerikai típusú")elektronikus beállító ábrája

A "Hallmark México" filmcsatorna inzertje


A legnagyobb programszámú műsorválasztékot a 3,920 GHz frekvencián (R) polaritással sugárzott (kódolatlan) bolíviai csomagból érhetjük el már 160 cm-es antennával is. A digitális műsorcsomag SR értéke 20265, míg a FEC: 3/4. Az alábbiakban egy-egy jellegzetes fotó, inzert kép, bemutatása mellett a csomagból kódolatlanul vehető programok Video/Audio PID értékeit is megadom, az alábbiak szerint:

ATB Red Nacional: Video/Audio PID: 1160/1120

Az "ATB Red Nacional" inzertje

Unitel: Video/Audio PID: 1260/1220

Az "Unitel" inzertje


Red Uno de Bolivia: Video/Audio PID: 1360/1320

A "Red Uno de Bolivia" inzertje


Bolivisión: Video/Audio PID: 1460/1420

A "Bolivisión" inzertje


PAT: Video/Audio PID: 1560/1520

A "RED P.A.T." adáskezdő inzertje


Sitel: Video/Audio PID: 1660/1620

A "Sitel" inzert képe


TV Boliviana Internacional: V/A PID:1860/1820

A "TV Boliviana Internacional" inzertje


 

A "Canal 18 TV Católica" inzertje


E digitális csomagból időnként kódolatlanul is fogható a Canal 18 TV Católica nevű, spanyol nyelvű egyházi műsor, amely zenei programokat is tartalmaz.


Kiváló minőségben volt vehető a beszámolóm írásakor a 4,016 GHz (R) frekvencián a kolumbiai RCN TV szórakoztató és film programja is, ahol az SR értéke 5712, míg a FEC 3/4. Információim szerint e program kódolásra kerül, s csak előfizetés mellett, általában a kábelszolgáltatók műsorán lesz hozzáférhető még Dél-Amerikában is.

Az "MSTV" inzertje

Az "RCN TV" adáskezdő / befejező inzert képe

E műhold talán egyik legszínesebb, leglátványosabb - kódolatlan - programja, a kínai nyelvű MSTV a 3,803 GHz-en (R) polaritással. Az egyébként kódolt csomag SR értéke 25357, a FEC 3/4, az MSTV Video/Audio PID értékei: 1560/1520. A színvonalas szórakoztató program tajvani produkció.

Az egyébként kódolt csomagból, kódolatlanul vehető még (jelenleg!) az USA-ban készült NITV National Iranian TV iráni (ellenzéki) tv-műsor is (Video/Audio PID: 1160/1120), amely a különböző európai műholdakról is fogható időnként, de valószínűsíthetően az iráni kormány által folytatott műszaki zavarási technikáknak köszönhetően, az erős zavarások miatt az európai műholdakon egy idő után megszűntetik ezen ellenzéki, iráni műsor továbbítását. Ilyen zavarásra e műholdon nem igen kell számítani a műsor készítőinek, hisz ez már kívül esik az iráni zavarási lehetőségeken. Az NITV program "Híradó" műsorát egy fotóval is illusztrálom. Legújabb információk szerint az NITV helyén hamarosan a libanoni készítésű, arabnyelvű Al-Manar TV program vételére lehet számítani változatlan adatok mellett.

A "National Iranian TV" híradó program képe


Időnként kódolatlanul sugározzák a 4,064 GHz (R) frekvencián lévő digitális csomagot, vagy annak egy részét, SR 15520, FEC 7/8 adatokkal. Így időnként fogható e pozícióból 180 cm feletti méretű antennával a RAI International 1 (megszűnése várható) nemzetközi programja olaszul, valamint a spanyol nyelvű Telefe Internacional, és a Music Top nevű zenei adó, 3190/3191 V/A PID értékekkel.

A "RAI International 1" híradó inzertképe


A "Telefe Internacional" inzertje


A "Music Top" inzert képe


180 cm-nél nagyobb antennával vehető a 3,636 GHz-en (R) polaritással, SR 13800, FEC:5/6 adatokkal öt spanyol nyelvű program (Red Latina, Cablin (ifjúsági csatorna), Sólo Tango, a Movie Top filmcsatorna és az Afrodita nevű pornó csatorna). A Movie Top és az Afrodita programok közeli kódolását tervezik!. A Cablin csatornáján a Dél-Amerikai éjszakai órákban (magyar idő szerint 04 - 13 óra között) a Telemusica zenei programot sugározzák.

A "Red Latina" inzertje

A "Cablin" ifjúsági csatorna inzertje


A "Solo Tangó" inzert képe


A "Telemusica" inzertje


A "Movie Top" inzertje


Az "Afrodita" inzert képe


A 3,878 GHz (R ) frekvencián lévő spanyolnyelvű venezuelai digitálás csomagból -szintén 180 cm-es antennával - SR:18330, FEC 5/6 adatokkal a Venezolana de TV /kódolttá válása várható!/ (Video/Audio PID: 1160/1120), a Globovisión (PID: 1361/1320) és a Marte TV (Video/Audio PID: 1460/1420) kódolatlanul is fogható.

A "Venezolana de TV" adáskezdő inzertje


A "Globovisión" inzertje


A "Marte TV" inzertje


A "Music Country" inzert képe

A Pramer CableVisión három digitális műsor csomagot is szolgáltat e műholdról. A 3,725 GHz frekvenciákon (R) polaritással, SR 26667 és FEC 3/4 adatokkal sugárzott kódolt digitális csomagokból kódolatlanul vehető 625 soros képbontással az amerikai MusicCountry, valamint az argentin P&E (benne időnként Bloomberg TV hírblokkjával), és a Formar TV programja, vételükhöz legalább 180-200-cm-es antenna és korotor használata ajánlott, mivel e-nélkül beállítása igen nehézkes.

Megemlítem, hogy a Formar TV programján igen gyakorik a számítástechnikai-, interaktív programok sugárzása is.


A "P&E" program inzert képe


A "Formar TV" hírmagazin programképe

A 3,758 GHz (R) frekvencián lévő csomagból -625 soros képbontású rendszerben- kódolatlanul vehető az Európából jól ismert francia divatcsatorna, a Fashion TV, valamint a spanyol nyelvű gasztronómiai program, az Elgourmet.com is.

Ugyanezen szolgáltató által a 3,976 (R) frekvencián sugárzott csomagból kódolatlanul vehető az igen színvonalas programot, sorozatokat tartalmazó GEMS TV, (Video/Audio PID: 512/650) a Film & Arts (Video/Audio PID:513/660 és 514/670) spanyol és portugál nyelvű változata, amely két különböző, szintén igen színvonalas, film- és művészeti program!, Kódolatlanul vehető továbbá még az e csomagban is sugárzott Elgourmet.com (V/A PID: 516/690) gasztronómiai csatorna, valamint a Magic Kids, (Video/Audio PID: 517/700) gyermek rajzfilm csatorna programja is.


A "GEMS TV" inzertje

A "Film & Arts" inzertje


Az "Elgourmet.com" inzertje


A "Magic Kids" gyermekcsatorna inzertje


A "Canal (á)" inzertje


Megemlítem, hogy időnként kódolatlanul volt vehető ebből a digitális csomagból még, a spanyol nyelvű Rio de la Plata TV, valamint az angol nyelvű Private Gold és Private Blue pornó csatornák és a Sky Event programja, stb. is.

E digitális csomagból legújabban egy új művészeti, jelentős részben komoly zenei programokból is álló, 24 órás műsor csatorna is vehető spanyol nyelven kódolatlanul, ez a Canal (á) programja, melynél a Video/Audio PID értéke 521/740.

Egy programos digitális csatorna a 3,939 GHz (R) polaritással sugárzott Red Educativa del Litoral, ahol az SR: 3620, míg a FEC értéke 1/2. Vételi körülményei, lehetőségei igen kedvez?ek már 150-160 cm-es antennával is. A program nem egész napos, így adásszünetben több órán keresztül a mellékelt inzert feliratot adják.

A "WorldNet Latin America & Africa" hírműsora

A "Red Educativa del Litoral" inzertje

160 -180 cm-es antennával jól vehető a World Net digitális csomagja is a 4,123 GHz-en (R) polaritással. Az SR:8900, és FEC:3/4 paraméterekkel sugárzó csomagban a WorldNet Europe és a WorldNet Latin America & Africa vehető.


Erre a műholdpozícióra is érvényes az a korábbi tájékoztatás, hogy a TELEHOLD műholdas műsorújság rendszeresen megjelenő műholdas állomáslistája közli az éppen aktuális, pontos és részletes műszaki adatokat (SR, FEC, Video és Audio PID, esetleg PCR PID, stb.), az adott műholdról vehető tv és rádió programok beállíthatóságához.

dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. március 5.