Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

2/1. rész: Nyugati 40,5 fok L-polarizáció


A (3,4-) 3,6 - 4,2 GHz-es tartományban, azaz az ún. "C" sávban Magyarországon elérhető digitális műholdvételi lehetőségekről írandó beszámolóm első részében a vételi körülményeim, feltételeim ismertetésén túl a nyugati "végpontnak" is tekinthető, az 55,5 fokon üzemelő INTELSAT 805 sorozatszámú műhold, valamint a nyugati 53 és a nyugati 43 fokos műholdpozíciók vételi lehetőségeit ismertettem.

Ma ettől a nyugati végponttól haladunk visszafelé a keleti végpont felé, amely az ország különböző pontjain más és más lehet. Nálam Budapesten ez a keleti 83 fok, de ismerek az ország keleti részén, az alföldi síkságon amatőrködöt, aki a közel 30 méter magasan elhelyezett 3,6 m átmérőjű (háló) parabolaantennájával akár a keleti 100,5 fokot is eléri, bár ezek már analóg, s időszakos vételek.


A nyugati 40,5 fokon található NSS 806 jelű műhold jelenti a "C" sávú műholdvételek "Mekkáját" mivel MPEG-2 digitális eljárással, kódolatlanul kb. 40-45 különböző (bolíviai, argentin, columbiai, venezuelai, különböző arab országbeli, stb.) program fogható többségében NTSC rendszerben, 525 soros képbontással. A programok túlnyomóan döntő része spanyol nyelvű, de előfordul portugál, francia, olasz, angol, kínai és arab nyelvű is. A műsorsugárzás körpolarizált hullámokkal történik, azaz jobbra forgó (R), és balra forgó (L) rendszerben. Azokon a műholdvevőkön ahol a körpolarizált sugárzási rendszer nem állítható be, ott a jobbra forgó (R) helyett a (V) vertikális, míg a balra forgó (L) helyett a (H) horizontális polarizáció állítandó be, ekkor azonban 2-3 dB nagyságú jelveszteséggel kell számolnunk. Ennek elkerülésére depolarizátor alkalmazása célszerű!

A "Canal 7" Argentina FUBK típusú elektronikus beállító ábrája, etc.-je

E műholdról egyetlen analóg rendszerű program vehető, amely a vevóantenna és fej, kellő pontosságú beállításához is jól hasznosítható, ez a Canal 7 Argentina, a 4,167 GHz frekvencián, (L) balra forgó polaritással, az audio frekvencia értéke 6,40 MHz.

Az NSS 806 jelű műholdról, balra forgó polaritással (L) sugározott valamennyi program vételéhez hazánkban minimálisan is legalább 180 - 200 cm átmérőjű antenna, és depolarizátorral ellátott vevőfej szükséges. Hagyományos, (H) és (V) polarizációs vételre készült (kialakított) fej alkalmazása esetén legalább 20-30 cm-el nagyobb átmérőjű antenna ajánlott az egyes programok eredményes vételhez.

A 3/4-es FEC értéknek s a magas Symbol Rate (SR) értéknek köszönhetően viszonylag kedvezőbb vételi feltétek tapasztalhatók a 3,803 GHz (L) frekvencián SR 27500, FEC 3/4 adatokkal sugárzott francia GlobeCast digitális csomag vételénél, ahol 180 cm-es antennával, kódolatlanul vehető az Európából már jól ismert 102,5 Hit Channel, a TV5 France/ Belgique/ Suisse (hazai idő szerint 01 - 12 óra közötti időtartam alatt), osztott műsoridőben a kódolt CFI Amérique Pro programjával, amelyből időnként kódolatlan műsorrészek is foghatók, valamint 525 soros, NTSC rendszerben az Iraq Satellite Channel, (amely program megegyezik az ArabSat 3A, a Hot Bird 4 és a NileSat 101 jelű műholdról sugárzott, 625 soros, PAL rendszerű műsorral) a Syria Satellite Channel, az MTA International, a Fashion TV, az MCM Europe és a Video Italia, valamint több MPEG-2 -es francia rádió program is.


A "CFI Amerique Pro" program képe

Az "Iraq TV" ("arab típusú") elektronikus beállító ábrájaAz "MTV Ahmadiyya International" inzertjeAz "MCM Europe" program képe


Az újabb műsorok, programok közé tartozik az NSS 806 jelű műholdról a 3,952 GHz (L) frekvencián SR:6426, FEC:7/8 adatokkal sugárzott mini digitális csomagban a National Geographic Channel Latin Amerika programjai, portugál és spanyol nyelvű változatban, amely programok nem fedik egymást, s amelyek innen (jelenleg) kódolatlanul foghatók. Eredményes vételéhez azonban minimálisan is 180 - 200 cm-es antenna, és depolarizátorral ellátott C-sávú vevűfej szükséges.

E műholdról az egyik leggyöngébb minőségben a 3,972 GHz (L) frekvencián, SR 6520, FEC: 7/8 értékkel sugárzott, spanyol nyelvű, Argentinísima Satelital (Video/Audio PID: 1160/1120), és a Claravision (Video/Audio PID: 1260/1220) vehető, figyelemmel a 7/8-os FEC értékére is.

A digitális csomagban még egy kódolatlan átjátszó csatorna is található, amelyen időnként érdekes átjátszások, közvetítések vehetők. Vételéhez minimálisan is 180-200 cm-es antenna és körpolarizált jelek vételére alkalmas, alacsony Kelvin fokozatú vevőfej szükséges.

A "National Geographic Channel Latin Amerika" program képe


Az "Argentinísima Satelital" inzertje


A "Claravision" inzertje


Az "América TV" inzertje

A "Canal Sur" program képe

Hasonlóan igen rosszak a legújabban megindult, jelenleg még kódolatlan, egyébként igen színvonalas, gyermek és felnőtt nézőknek is készült sorozatokat tartalmazó, spanyol nyelvű, América TV (Canal 4) programjának vétele a 3,660 (L) GHz frekvencián, SR:4350, FEC: 3/4, Audio/Video PID 2160/2120 értékekkel. Vételét csak 200 cm feletti antennával, s alacsony kelvin fokozatú, körpolarizált jelek vételére kialakított vevőfejjel érdemes csak megpróbálni.

Végezetül említést érdemel, hogy a "C"-sávú digitális vételi lehetőségekről készített beszámolóm írásának kezdetén még vehető volt a 3,773 GHz (L) frekvencián, SR:8823, FEC:3/4 értékekkel a Canal Sur kódolatlan, spanyol nyelvű programja is. Az egyes Dél-Amerikai országok (Chile, Bolivia, stb.) televíziós műsorainak válogatásból összeállított program megegyezett a 2000. év közepéig a Hot Bird-ről is fogható ugyan ezen nevű, spanyol digitális csomagban lévő programmal. A Hot Bird-en való továbbítás megszűnése után néhány héttel, hónappal megszűnt az NSS 806 jelű műholdról való továbbítása is. Ami azért is sajnálatos, mivel e műholdról ez a program volt a legerősebb jelszinttel fogható műsor, s már 150 cm-es antennával is stabil vétele volt biztosítható, a digitális műholdvevőkön is könnyen beállítható volt.

A beszámoló sorozat 2/2. részében a jobbra forgó, azaz (R) polaritással sugárzott tv-programok vételi lehetőségeit ismertetem.

dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. március 1.