Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műholdas C-sávú digitális vételeim 2000/2001
<< Tartalom

1. rész: Bevezető, Nyugati 58 fok-Nyugati 43 fok


dr. Hajdú Mihály

A TELEHOLD műholdas műsorújság korábbi, 1999. évi számaiban Navratil Ernő TV-DX amatör barátom beszámolt már a saját, és több amatör társunk analóg rendszerű vételi eredményeiről a (3,4-) 3,6 - 4,2 GHz-es tartományban, azaz az ún. "C" sáv-ban elért ("hagyományos") televíziós vételi eredményekről, új lehetőségekről. E beszámolókban nem került ismertetésre a digitális műholdas tv vétel "C"-sávos vételi lehetéségei Budapesten, illetve az ország területén, bár igen érdekes és színvonalas, valamint nagy számú (kb. 150) kódolatlan program közül válogathatnak az érdeklődők ezen vételi tartományban is, kihasználva az MPEG-2 digitális eljárás lehetőségeit is, azaz, hogy egyetlen frekvencián akár 8-10 program kitűnő minőségű vétele is elérhető. A jelenleg kapható digitális műholdvevők mindegyike alkalmas a "C"-sávos vételre is, amennyiben ehhez illeszkedő vevőfejet alkalmazunk a parabolatükrünk fókuszában. Tekintettel arra, hogy Európában nem használatos a "C" sávos közvetlen, műhold-föld tv műsorsugárzás, így az amerikai, afrikai és ázsiai kontinens ilyen rendszerű programjainak vételéhez általában nagyobb méretű parabolaantennákat kell alkalmazni. Én közel harminc éve foglalkozom a távoli országok televíziós programjainak vételével, s ezen időszak alatt több könyvet, számtalan cikket írtam ennek az igen érdekes hobbynak a népszerűsítésére.

A korábbi évek, évtizedek földi, és műholdas analóg vételei után, két éve a digitális műholdvételekkel is foglakozom s ezen belül az utóbbi időben kiemelten is a "C"-sávos digitális vételek lehetőségeivel. E vételekhez az elmúlt másfél évben egy HUMAX F1-CI típusú digitális beltérit használtam, majd azt a közelmúltban felcseréltem egy újabb, korszerűbb, egy IRDETO dekóderrel is ellátott, és két további CAM modul (dekóder) fogadására is alkalmas HUMAX IRCI 5400 típusú digitális műholdvevő beltéri egységgel. A "C" sávú (H) és (V) polarizációjú digitális vételekhez egy Strong-, míg az (R) és (L) polarizációjú jelek vételekhez egy PROTEC gyártmányú, depolarizátorral ellátott, 20 kelvin fokos vevőfejeket, és egy igen kitűnő minőségű, GRANTE gyártmányú, 150 cm átmérőjű ún. prímfókuszos parabola tükröt használok jelenleg. Ennek lecserélése egy (ugyancsak GRANTE gyártmányú) 180 cm átmérőjűre, a cikksorozat megírása közben megtörtént, így ennek eredményeként távoli kontinensek további, több tucat műholdas programjának vételére nyílik még további lehetőség.

A prímfókuszos parabolatükröt tartó, ugyancsak GRANTE gyártmányú, rendkívül jó minőségű, nagy pontosságú polarmountot egy 24 colos Strong tolómotorral működtetem, melyet egy PACE, MSP 200 típusú pozicioner vezérel. Ezek segítségével (egyszerre!) a nyugati 55,5 foktól a keleti 83 fokig tudok elfordulni.
A további, még keletibb irányú vételi lehetőségeimet a beépítettség korlátozza, illetve az utcai fasor lomb koronázatának takarása teszi lehetetlenné tavasztól őszig. Egyébként jelenleg, az alábbi fotóval is illusztrált budapesti vételi helyemen (QTH) több mint 900 különböző, analóg és digitális, "C" és "Ku" sávos, kódolatlan televízió program vételét sikerült elérnem. Mindezek mellett több száz kódolt (Irdeto, Betacrypt és Mediaguard) program vétele is lehetséges. Ezek közül most a digitális "C"-sávos vételi lehetőségeket mutatom be a teljesség igénye nélkül, a róluk készített, s videón, illetve PC TV kártyával rögzített fotók bemutatásával is.

Elméletileg, 3-4 méter feletti átmérőjű, kellő magasságú ponton szerelt és szabad kilátású, zavarmentes helyeken lévő parabola antennával meg lehetne kísérelni a nyugati 58 fokon lévő PANAMSAT 5 és a jelenleg üzembe helyezés alatt álló PANAMSAT 9 jelű műholdak vételi lehetőségét, amelyről néhány "C"-sávos program vétele lehetséges. Nincs azonban arról tudomásom, hogy ez bárkinek sikerült volna, hisz lényegében e pozícióban a tereptárgyak takaró hatása mellett, pl. Budapesten a vevőantennának már csupán 2-3 fok az emelkedési szöge!

Reális vételi lehetőségek szempontjából legnyugatibb pozíció, melyet már én is venni tudok, ez a nyugati 55,5 fokon üzemelő INTELSAT 805 jelű műhold, amiről hosszabb ideje, két - NTSC rendszerű, 525 soros képbontású - spanyol nyelvű, brazil program vételére van lehetőség. E rendszer miatt, a hazai típusú, 625 soros rendszerű televízió készülékeken a kép alján, széles fekete sáv látható.

A 3,920 GHz-es frekvencián, vertikális (V) polarizációval a Rede Record nevű brazil tematikus csatorna fogható, ahol a Symbol Rate (SR) értékének 4400-t, míg a FEC értékének 3/4-et kell beállítani a műholdvevőkön.

A "szeretet" programjának inzertje


A "TV Cançâo Nova" inzertje

A "Rede Record" inzertje


Ezen a frekvencián (ahol egyébként -7 óra az időeltolódás) a brazil éjszakai, hajnali időtartamban a "szív-szeretet" csatornája fogható, melynek gyakran sugározott inzert képét (piros szíveken repülű fehér galambok) is bemutatom.

A másik vételi lehetőség e műhold pozícióból a 3,937 GHz-en, szintén (V) polarizációval a TV Cançâo Nova nevű, spanyol nyelvű, római katolikus vallási program, melynél az SR értéke 5918, s a FEC értéke szintén 3/4.

Mindkét ismertetett program vételéhez legalább 160-180 cm-es antenna szükséges, de az igen alacsony emelkedési szög miatt e pozícióban gyakori a vétel kiesés, kép széttöredezés, még jóval nagyobb antennaméret alkalmazása esetén, azaz a vételi minimum jelszintet akár 100 %-al meghaladó jelszint esetében is.


Az elmúlt napokban két, spanyol nyelvű, perui program sugárzását is megkezdték e műholdról, melynek vétele Magyarországon is lehetséges. Ezek: a 24 órás programú, Panamericana TV (Canal 5) a 4,119 GHz (H) frekvencián SR: 4080, FEC: 7/8, Video/Audio PID: 308/256 értékekkel, 180-200 cm-es antennával-, valamint 200 cm feletti méretű antennával az Andina TV (Canal 9) programja a 4,124 GHz (H) frekvencián, SR: 2833, FEC: 2/3, s Video/Audio PID: 4130/4131 értékekkel. Vételüknél külön érdekesség, hogy a Panamericana TV a 7/8-os FEC értékétől függetlenül, lényegesen jobb minőségben vehető mint az Andina TV, amelynél ez az érték, azaz a hibajavító arány mértéke 2/3.

Az Andina TV programja nem 24 órás, így a perui késő éjszakai, hajnali órákban (ami Magyarországon a kora délelőtti időt jelenti), egy igen különleges összeállítású, elektrónikus beállító ábrát sugároznak, melynek fotóját a vételi azonosításhoz mellékelten szintén közreadom.

A "Panamericana TV" inzertje

Az "Andina TV" inzertje

Az "Andina TV" elektronikus beállító ábrájaA következő pozícióként, a nyugati 53 fokon található az INTELSAT 706 jelű műhold, amelynek keleti sugárzási nyalábja (beam-je) eléri Közép-Európa határát, s így hazánkban is eredményesen kísérelhető meg a vétele.

Jelenleg egyetlen digitális csomag vételére van lehetőség róla 180-200 cm-es antennával, ez a közelmúltban megindult benini mini csomagot, amelyből jelenleg csupán az ORTB francia nyelvű program vehető a 3,975 (R) frekvencián. A csomag SR értéke 4340, míg a FEC-értéke 3/4, A Video/Audio PID érték: 33/32. E csomagból korábban meg egy elektronikus beállító ábrát is sugároztak, tehát várható, hogy a csomagban hamarosan újabb programot, vagy programokat is találhatunk.

A műhold beállítását elősegíti, hogy a 3,766(R) GHz frekvencián a marokkói, 2M nevű (részben kódolt) francia nyelvű program, amely a SECAM rendszerű színes adásról a közelmúltban PAL rendszerre tért át, így az analóg program már 160 - 180 cm-es antennával is kitűnő minőségben vehető. Mellékelten bemutatom még a Marokkói 2. program által használt Philips, PM 5544 típusú elektronikus beállító ábráját is, melyet igen sok televízió használ különböző azonosító feliratokkal, digitális idő kijelzéssel, stb., úgy a "C", mint a "Ku" sávú, analóg és digitális programoknál is. Az ún. "CBP" sínsáv ábra mellett ez a leginkább alkalmazott beállító ábra, legalább is az európai, afrikai és ázsiai kontinensen.


A "2M" marokkói program PM 5544 tip. beállító ábrája

Az "ORTB" (Benin) inzert képe


A "2M" marokkói program híradó képeA nyugati 43 fokon üzemelő PANAMSAT 3R jelű műhold afrikai sugárzási nyalábjáról egyetlen jelentősebb műsorcsomag vehető, ebben a Kínai Népköztársaság műsorai találhatók a 4,030 GHz-en, (V) polaritással, SR értéke 19850, a FEC 3/4. A vételhez körpolarizált jelek vételére alkalmas vevőfej használata esetén is, minimálisan 300 cm feletti átmérőjű antennára van szükség.

A digitális műsorcsomagban a kínai nyelvű (keleti 13 fokon lévő Hot Bird jelzésű műholdról is vehető) CCTV 4, továbbá a CCTV 3, valamint az angol nyelvű CCTV 9 vehető. Egyébként a kínaiak ezt a hármas programcsomagot más, Magyarországról lényegesen kedvezőbb körülmények kötött elérhető műholdpozícióból is sugározzák, pl. keleti 68,5 fokon lévő PANAMSAT 4 jelű műholdról is.

A PANAMSAT 3R jelű műhold Afrikai beam-jéről (sugárzási nyalábjáról) vehető még 300 cm-nél nagyobb antennával az EWTN Africa nevű egyházi műsor, angol és spanyol nyelven a 4,045 GHz (V) frekvencián, SR: 6617, és FEC:3/4 adatokkal, valamint a nigériai (angol nyelvű) MBI Africa programját a 4,188 GHz (V) frekvencián, SR: 4085, és FEC: 3/4 adattal, a Video/Audio PID értéke: 33/34.

Hosszabb megfigyelés tapasztalataként az is megállapítható, hogy a közép-európai esti, éjszakai órákban jobb minőségű a vétel, mint napközben, amikor az erős napsugárzás hatására romlik a vétel jel/zaj viszony értéke, mely gyakran fontosabb mint az adott vételi helyen mérhető jelerősség mértéke.

Másik fontos körülmény, hogy Budapest északi és keleti területein, illetve a budapesti, Országos Mikrohullámú Központ és a gödöllői, (valamint kelet - délkelet irányban a ceglédi) mikrohullámú átjátszó állomás közötti adatátviteli sáv területén és közelében lakók számára a 4,0 - 4,2 GHz közötti tartományban (Cegléd irányába a 4 GHz alatti tartományban) szinte lehetetlen a "C" sávú műholdas tv-vétel, mivel az elmúlt évtizedek örökségének megfelelően, a szovjet - orosz műszaki elveket átvéve ebben a frekvencia tartományba helyezték el a földi televízió műsorok országos (mikrohullámú) átjátszásait.


Antenna Hungária Rt. "C"-sávú", mikrohullámú átjátszása
AH Rt. CBP típusú elektronikus beállító ábrája


A "CCTV-3" elektronikus beállító ábrája, monoszkópja


A "CCTV-9" inzert képe


Bár nemzetközi szerződések és a hazai jogszabályok alapján a (3,4-)3,6 - 4,2 GHz közötti frekvencia tartomány csak a műhold - föld közötti sugárzásra vehető igénybe, a meglévő és kialakult állapotra már több mint egy évtizede felmentést biztosítanak a hazai jogszabályok. Így ennek eredményeként
(és átkaként) e tartományban, horizontális (H) polarizációval kitűnően vehető az m1, az RTL Klub analóg rendszerben továbbított programja, és időnként egyéb tv program (sport közvetítés, stb.) átjátszások, de korlátozottabbak az "űrből jövő" vételi lehetőségek.

Ezúton is felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy a TELEHOLD műholdas műsorújság rendszeresen közli az egyes (kódolatlanul vehető) analóg és digitális, "C" és "Ku" sávú műholdas tv, illetve rádió programok vételi adatait teljes részletességgel, mellyel az egyes programok kellő pontossággal beállíthatók. A műholdas adattáblázatok előkészítésében magam is részt veszek, így ennek eredményeként általában csak azon programok vételi adatai kerülnek ismertetésre, melynek vételére a 180-200 cm-es antenna átmérő méretet alkalmazva már konkrét, és stabil vételi lehetőség van. Természetesen több száz (kb. 6-700) kódolatlan program vételéhez a 120-150 cm-es parabola antenna méret is bőségesen elegendő lehet.

E beszámoló (sorozat) keretében nyugatról kelet felé haladva a keleti, kb. 93-100,5 fokos műholdpozícióig tekinteném át a vételi lehetőségeket, mivel Magyarország területéről ettől keletebbre nem látható (és egyébként nem is található) olyan távközlési műhold, melyről egyéni digitális műholdvétel akár 3,6 méter körüli parabola antennával is eredményesen megkísérelhető lenne. Figyelembe kell venni azt is, hogy úgy a nyugati mint a keleti "végpontok" felé az igen alacsony, néhány fokos antenna emelkedési szögek miatt, igen jelentősek lehetnek a földrajzi, domborzati viszonyok, és az egyéb zavaró források, időjárási körülmények negatív hatásai is, amelyek a digitális vételi lehetőségeknél meghatározóak lehetnek.

Amennyiben a zavaró jelek nagysága túllép egy küszöbértéket, azaz a vett kép jelminősége nem éri el a minimális, kb. 20-25 %-os jelszintet, akkor hiába van jelentős, akár 60-80-os erősségű jelszint is, a digitális műholdvevő nem tudja összeállítani a képet, de közepes minőségű analóg vétel még lehetséges lehet.
Ez jellemző úgy a nyugati "végponti"-, mint a keleti 93-100,5 fokos pozíciókra is.

Itt kívánom megjegyezni azt is, hogy az alacsonyabb FEC értékeknél, (1/2, 2/3), azaz a jobb hibajavító arány mellett már az alacsonyabb, 14-17 %-os jelszint is biztosíthatja az eredményes vételt. Ezzel szemben a beszámoló sorozatomban ismertetésre kerülő néhány program FEC értéke csupán 5/6, illetve 7/8-os lesz, ezeknél viszont a 25-30 %-os jelminőség szint is szükséges lehet az eredményes vételhez.

dr. Hajdú Mihály

Az utolsó módosítás ideje: 2001. március 1.