Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Általános ismeretek
<< Tartalom

MINI FAQ A VIDEOCRYPT RENDSZERRŐL

Mióta létezik ?

A Sky Movies kezdte el használni 1989-90-ben. A Thomson és az Alcatel cégeknek már évekkel előtte megvolt, de az olcsó digitális videojel-feldolgozó integrált áramkörök megszületése kellett ahhoz, hogy ezt a lényegéből fakadóan biztonságos kódolási eljárást egy matematikailag is biztonságos titkosító eljárással, a News Data Corporation Shamir nevű algoritmusával együtt olcsó kivitelben elő lehessen állítani a Sky számára.

Mi a működési elve ?

Az aktívsor-forgatás. A kóder minden aktív sor ideje alatt kiválaszt egy vágási pontot, amely a nyolcbites kódszónak megfelelően 256 lehetséges pont egyike, egy álvéletlen generátorral kiválasztva. Az adott sort azután ennél a pontnál kettéválasztva az információt fordított sorrendben továbbítja. Ezt a műveletet vágás és forgatás (cut and rotate) néven szokás említeni. Az egymást követő sorok esetében a vágási pont más és más, ennek hatására a teljes képinformáció összetörik, mégpedig képenként másképpen. A szinkronjelek normálisak és a hang sincs kódolva. Ezt a műveletet egy "Videocrypt Computer" végzi, amiben található egy "Master Smartcard". Utána a jelet fellövik a műholdra.

Mit csinál a dekóder ?

Az ellenkező irányú vágást és forgatást végzi, amivel minden egyes sort visszarendez az eredeti alakjába, így az eredeti kép újra előáll.

Honnan kapja a dekóder az információkat ?

Két helyről: az előfizetői kártyáról, valamint a képvisszafutás alatt átvitt adatokból. Az a tény, hogy a képvisszafutás alatt hat sort (négyet adatoknak, kettőt referenciacélra) lefoglal a kódolási információ, természetesen csökkenti a teletext szolgáltatás céljaira rendelkezésre álló sorok számát.

Miben más a Videocrypt II rendszer ?

A dekóder felépítése ugyanolyan, de a kódolási algoritmus más, a képvisszafutás alatt átvitt adatok más sorokban vannak elhelyezve, valamint a dekóder és a kártya kommunikálási sebessége eltér? (VC I: 9600 bps, VC II: 38400 bps).

Az utolsó módosítás ideje:1998.09.29.