Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: Műhold - Általános ismeretek
<< Tartalom

A Skyplex


Az Eutelsat és az ESA közös fejlesztése, a "Skyplex" rendszer az olasz Alenia Aerospazio és a kanadai SPAR kivitelezésében valósult meg. A 98' februárjában fellőtt 4. Hot Bird műhold egy aktív és egy tartalék Skyplex egységet hordozott a fedélzetén.

Hot Bird 4 Skyplex egység és abból egy PCB (NYÁK) lap.

A Skyplex-ek első generációja még irreálisan magas fogyasztással ill. tömeggel rendelkezett, emellett képességeik is erősen korlátozottak voltak - megjelenésük mégis új távlatokat nyitott a műholdas műsorszórásban. Ugyan a 4. Hot Bird-ön még mindössze demonstrációs célokat szolgált az egyetlen "aktív" Skyplex egység, de előre vetítette egy nagyon ígéretes karrier kezdetét. A Skyplex rendszer segítségével földi közreműködés nélkül, egyetlen multiplexben lehet egyesíteni a műhold fellövési nyalábján belüli különböző helyekről érkező, különálló digitális adatfolyamokat. Mindez széles körű felhasználási lehetőségeket eredményez az üzemeltető számára, legyen szó műholdas híranyag-gyűjtésről, televíziós / rádiós műsorszórásról vagy interaktív szolgáltatások nyújtásáról. A Skyplex rendszer lehetőséget teremt regionális stúdiók, helyi szerkesztőségek hatékony összekapcsolására.

Hot Bird 5 Skyplex egység és abból egy PCB (NYÁK) lap.

Az ugyanezen év októberében felbocsátott, 5. Hot Bird műhold fedélzetére három aktív és egy tartalék került a Skyplex egységek második generációjából. Ezek rentábilis szintre csökkent tömeg és fogyasztás mellett bővített képességekkel rendelkeztek, a legfontosabb újítást a TDMA (időosztott hozzáférés) megjelenése hozta. A TDMA hozzáférés lehetővé teszi, hogy már egészen alacsony adatsebességű forrásokat, akár 382 kbps-os stream-eket is kezelni tudjon a Skyplex egység (rádiók, vagy a már említett többnyelvű hangvivők). A második generációs egységek akár 18 különálló stream-et is képesek összefűzni. A Hot Bird 4-en található első generációs Skyplex egység 12 különálló helyről képes adatokat fogadni, a legkisebb alkalmazható adatsebesség is igen magas, 2292 kbps. A Hot Bird 5 felbocsátásával kezdődött meg a Skyplex egységek valódi, üzleti célú felhasználása.

IF (Intermediate Frequency, köztes frekvencia) és LO (Local Oscillator, helyi oszcillátor) egységek

Kontroller és multiplexer modul

 
Twin (kettős) demodulátor

Az Astrium platformjára épült Hot Bird 5 energiaellátási problémájára hivatkozva, az Eutelsat új műholdat rendelt a Hot Bird 5 helyére, a 6. Hot Bird "személyében". Ez a műhold nyolc aktív (négy Ku és négy Ka sávos) és egy tartalék egységgel lett felszerelve, a Skyplex-ek második, javított generációjából. Tovább sikerült csökkenteni a tömeget (7-ről 5 kg-ra) és a fogyasztást (50-ről 40W-ra).

Közben az Alcatel Space-szel egyesűlt Alenia Aerospazio sikergyanús termékét a 7. Hot Bird-en is megtalálhattuk volna, ha az 2003. decemberében, az Ariane-5 újabb csúfos kudarca következtében nem végezte volna a tenger fenekén. Az Astrium platformra épült, de Alcatel kommunikációs alrendszerrel felszerelt műhold elvesztése okozta űrt az Eutelsat immáron az Alcatel fővállalkozásában készülő, 7A jelű új Hot Bird megrendelésével töltötte be. Az Alcatel példás gyorsasággal szállította le az új műholdat - a francia mamutvállalat többi, SB3000B3 platformjára épült műholdjával együtt ez is belefért az aláírástól a fellövési helyre szállításig vállalt 2 éves, "megoldás szállítási" időtartamba. Ennek felbocsátása 2006. tavaszán megtörtént és már üzembe is állt a 13 fok kelet pozícióban, kiváltva az elöregedett Hot Bird 1-et és a Hot Bird 4-et. Ez utóbbit élettartama végéig kibérelte a Nilesat, a műhold hamarosan a nyugati 7 fokos pozíció részét fogja képezni. Valamivel korábban a Hot Bird 5 11 TP-jét vette (állításuk szerint csak a 4. generációs Badr műholdak üzembe állásáig, de mivel ennek első tagja fellövési hiba következtében megsemmisűlt, valószínűleg a műhold továbbra is ebben a pozícióban marad) bérbe a másik arab világban érdekelt üzemeltető, az Arabsat konzorcium.

A Skyplex egységeket jelenleg alkalmazó ill. a közeljövőben fellövésre kerülő, Eutelsatnak leszállított műholdak érintett antennáinak lefedettsége és fellövési lábnyomai

Hot Bird 6 (Ku-sáv, "Europe"-nyaláb)

Hot Bird 6 (Ka-sáv, "Ka"-nyaláb)

Hot Bird 7A ("Europe"-nyaláb)

Hot Bird 8 és 9 ("Europe"-nyaláb)

W3A ("EuropeA"-nyaláb)

 
W3A ("EuropeB"-nyaláb, a fellövés az "EuropeA" jelű uplink lábnyomról történik)

A Nilesat rendszert üzemeltető társaság, a Hot Bird 4 új gazdája a korlátozott képességekkel bíró és magas energiaigényű "régi" Skyplex transzpondert annak hátrányos tulajdonságai miatt valószínűleg nem fogja alkalmazni, bár biztosat csak az üzembe állás után mondhatunk. A Hot Bird 5 második generációs Skyplex transzponderei közül az Arabsat eddig egyet sem üzemeltetett be.

Hot Bird 5, átnevezve Eurobird2-re, később Arabsat 2D-re, majd végül Badr2-re ("Badr2 Middle East"-nyaláb)

Az egyre hatékonyabb Skyplex egységek alkalmazása a még mindig nagyon drágának számító rendszer hozzáférési árának további csökkenését vonhatta volna maga után - azonban az Eutelsat nem lépte meg a várt árcsökkentést. Részben érthető, az Eutelsat saját Skyplex csomagja így már konkurenciát jelenthetett volna a vállalat egyéb felhasználóinak, akik eddig a különböző pontokról SCPC műholdas átvitel ill. optikai hálózat segítségével begyűjtött csatornákat multiplexálták saját csomagjukba. Várhatóan a közeljövőben üzembe álló nagyszámú Skyplex egység alkalmazásával ez a gyakorlat megszűnik majd és ezek az üzemeltetők is Skyplex egységek alkalmazásával fűzik majd egybe az eddig körülményes módon "összegyűjtögetett" televíziós és rádiós programokat.

A Hot Bird 8-on és szinte mindenben megegyező testvérholdján, a Hot Bird 9-en is számos Skyplex egység áll majd üzembe. Valószínűleg ez a két óriás hozza majd meg az áttörést a Skyplex rendszerek DTH alkalmazásai számára.

Az Eutelsat (jelenleg még) általános célú pozíciójában, a keleti 7 fokon is megjelentek az első Skyplex egységek. A W3A műhold 4 db aktív Skyplex egységgel rendelkezik, segítségükkel már 8 mbps-t meghaladó adatsebességű jelek is multiplexálhatóak. A vállalat nemrégiben megrendelt új műholdja, a tervek szerint 2008-ban üzembe álló és nagyszámú Skyplex egységgel felszerelt W2M az általános célú felhasználások frontján is meghozza majd az áttörést. Vitathatatlan, hogy a Skyplex rendszerek óriási jövő előtt állnak - a korábban (gazdaságosan) kivihetetlennek tartott elképzelés immáron készen áll arra, hogy meghódítsa a Világ műholdas piacait.

Szilvai Ferenc
Az anyag máshol történő megjelentetése csak a szerző előzetes engedélyével történhet!

Az utolsó módosítás ideje: 2006. július 22.