Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Szakszógyűjtemény
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1-9

A

AC-3

  Digitális hangkódoló eljárás (Audio Coding Nr.3), amely a mozikban és a DVD-ken használt Dolby Digital alternatív neve. Az ilyen hang 5.1-es formátumú, 6 önálló hangcsatornával rendelkezik.
Actuator
  A több műhold vételét lehetővé tevő rendszereknél az antenna mozgatását végző tolómotor angol elnevezése.
ADR (Astra Digital Radio)
  Az Astra műholdakat üzemeltető SES által kifejlesztett digitális rádió-adásrendszer. Mivel az alkalmazott hangformátum MPEG 2 Layer I-formátumú, ezért a digitális tv-k vételéhez használt MPEG 2/DVB-rendszerű készülékekkel nem vehető, mert ott a hang Layer II ill. III-formátumú. Az ADR-rádiók speciális berendezést igényelnek, s főleg német területen elterjedtek. Az ADR-t elsődlegesen analóg televízió adás melletti sugárzásra tervezték, annak szabadon maradt segédhangvivőinek kihasználására. Az SES igérete szerint, a rendszer akkor is használatban marad, ha az analóg műsorszórás megszűnik, mivel ekkor egy vagy két transzpondert teljes egészében e rádióknak szentelnek.
AlphaCrypt
  A német Mascom által kifejlesztett kódolási rendszer. Az általuk gyártott AlphaCrypt Common Interface CAM több kódolási rendszert is képes kezelni, így ugyanaz a modul az AlphaCrypt mellett az Irdeto, a Betacrypt, a Cryptoworks vagy a Premierehez kifejlesztett Nagravision rendszerű kódolt adásokhoz is használható.
Azimuth

B

Balraforgó polarizáció

Beam BER (Bit Error Ratio)
  A digitális jel minőségének mérőszáma. Analóg megfelelője az S/N.
Betacrypt
  A BetaDigital által az Irdetoból továbfejlesztett kártyaalapú kódolási rendszer, melyet MPEG 2/DVB-rendszerű előfizetéses szolgáltatásának titkosítására használnak. Fő felhasználója a német Premiere és az ORF volt, de mivel feltörték, a Premiere más kódrendszerre váltott. Rövidesen bevezetésre kerül a Betacrypt 2, amely nagyobb védelmet igér.
  Lásd még:CAM
Bootloader
  A digitális set-top-boxok azon szofvere, amely a ténylegesen működtető szoftvert bekapcsoláskor elindítja. E program teszi lehetővé a számítógépes vagy a műholdas programfrissítést.
BSS-sáv (Broadcast Satellite Services)

C

CAM (Conditional Access Module / CA-modul)

  A kódolt digitális jel dekódolására alkalmas berendezés, amely lehet fixen beépített vagy külön álló. E modulba kell becsúsztatni az előfizetői kártyát (smart card). A vevőkészülékek nem mindegyike alkalmas minden tipusú CAM fogadására. E probléma megoldására született a Common Interface-szabvány.
C-sáv
  A 3,700-4,200 GHz-es frekvencia-tartomány neve. Jellemzően nagy területek besugárzására használják, s emiatt a vételhez nagyobb antennák (általában 180 cm-től) szükségesek. Az alacsony frekvencia miatt kevésbé érzékeny az időjárásra, viszont ugyanazon frekvencia használata csak egymástól ~8 fokra elhelyezkedő műholdakról lehetséges, mert különben a két jel zavarná egymást. Amerikában és Ázsiában igen elterjedt, Európában főleg orosz és arab adók használják.
CI (Common Interface)
  Főleg CA-modulok és vevőberendezések összekapcsolásának szabványa, mely a számítógépeken alkalmazott PCMCIA-szabványt követi méret és csatlakozó tekintetében. A CI-modulok bármely CI-fogadóval rendelkező készülékbe (jelenleg főleg műholdvevő) behelyezhetők. Az ilyen vevőket szokás CICAM-vevőknek is nevezni.
Cirkuláris polarizáció
  A polarizáció egyik fajtája. Két, egymástól negyed hullámhossznyira (lambda negyed) eltolt síkhullám összege ún. cirkuláris (forgó) polarizációra (körpolarizáció) vezet, amely lehet jobbra és balraforgó (jobbsodrású ill. balsodrású). Vételi oldalon először ezeket a hullámokat lineárisan polarizált hullámokká kell alakítani egy 1/4 hullámhosszú transzformátornak (ez rendszerint egy a polárváltó hullámvezetőjébe szerelt teflonlemez). A cirkuláris polarizáció előnye, hogy a vevőrendszert sokkal könnyebb felszerelni, mivel a fókuszpontba elhelyezett vevőfej tetszőlegesen szögben elfordítható. (Lineáris polarizáció esetén meg kell találni az adott műholdnak megfelelő függőleges és vízszintes polarizációs síkot.) E tulajdonsága miatt elsősorban az egyéni vételhez tervezték (DTH).Ma főleg C-sávban használják. Lineáris polarizációhoz készült polárváltóval felszerelt vevőfejek is képesek venni az ilyen polarzáltságú jeleket, ha az ellentétes polaritással közeli frekvencián nincs zavaró jel. Ekkor azonban kb. 3-4 dB-es jelerősségcsökkenés lép fel.
  A jobbraforgó polarizáció jelölésére az RHCP vagy röviden R, a balraforgó jelölésére az LHCP ill. röviden L szolgál.
Clark-öv Conax
  Kártyaalapú kódolási rendszer, melyet MPEG 2/DVB-rendszerű előfizetéses szolgáltatások titkosítására használnak. Lásd még:CAM
Cryptoworks
  A Philips által kifejlesztett kártyaalapú kódolási rendszer, melyet MPEG 2/DVB-rendszerű előfizetéses szolgáltatások titkosítására használ többek között a UPC Direct is. Lásd még:CAM

D

DBS-sáv (Direct Broadcasting Satellite)

  Európában a 11,700-12,500 GHz-es, Amerikában a 12,200-12,700 GHz-es frekvencia-tartomány neve, melyet a 70-80-as években az egyéni műholdas vétel (DTH) számára tartottak fenn. Az akkori elképzelések (és nemzetközi szerződések) szerint az egyes országok meghatározott számú (2-3) frekvenciát kaptak egy adott műholdas pozícióban ebben a tarományban. A 27 MHz sávszélességű transzponderek frekvenciáit rögzítették, cirkuláris polarizációt és D2MAC- adásrendszert szabványosítva. Ma már e szabályozás idejét múlt lett, ám pl. az USÁ-ban ma is ez a használható tartomány. Európában a Sirius 1 és a Thor 1 örzi emlékét.
dBW
  Decibel/Watt. Az EIRP mértékegysége.
Dekóder
  Titkosított vagy zavart jel helyreállítására szolgáló eszköz.
De-emphasis
  A vevőkészülék által végrehajtott szűrés, mely a kisugárzás előtt történő ún. pre-emphasiskor módosított hangot alakítja vissza. Ezen átalakítás célja a zaj csökkentése a hangsávokon. A gyakorlatban több eljárást alkalmaznak, s a tökéletes hangélményhez feltétlenül szükséges a pre-emphasisnek megfelelő de-emphasis beállítása a vevőkészüléken. Európai műsorok esetén főleg Wegener Panda 1-et alkalmaznak az 50us mellett.
DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control)
  Az Eutelsat által kifejlesztett vezérlési rendszer, mely a 22 kHz-es jelbe kódolt információk segítségével kapcsolók, vevőfejek és forgatómotorok vezérlésére alkalmas.
D-MAC / D2-MAC
  A MAC adásrendszer két változata, amely az eredeti tervek szerint az analóg műholdas műsorsugárzás rendszere lett volna. Fő jellemzője, hogy az analóg (ám a PAL-nál jobb képminőséget biztosító) képrendszer mellett a hang digitális formájú. 2003. végén már csak a D2-MAC-ot használja egy-két skandináv adó.
Dolby Digital
  5.1-es mozi ill. házimozi hangrendszer. A digitális műsorszórásban ez a legelterjedtebb. Alternatív neve AC-3.
Downlink
  A műhold-Föld irányú összeköttetés neve.
DTH (Direct-to-Home)
  Az egyéni műholdas vétel angol elnevezése.
DTS
  A Dolby Digital-hoz hasonló 5.1-es mozi ill. házimozi hangrendszer. Digitális műsorszórásban nem igazán használják, bár vannak európai kísérletek is.
DVB (Digital Video Broadcasting)
  Az MPEG 2-rendszerű műsorsugárzás Európa számára kidolgozott szabványa, ám az USA kivételével az egész világon használják.
  Lásd még:Mi az az MPEG 2/DVB ?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1-9