Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
SatEurope hírek 1997.Július 14. << Vissza 

ASTRA Astra 1A-1B-1C-1D-1E-1F
Kelet 19,2 fok

 • A Premiere 2 feladta az újabb analóg adás indításának tervét, s lemondta a csatorna-bérletet az Astra 1A 11-es transzponderére. Ezzel lehetővé vált, hogy az eddig már több nyelven, digitális formában sugárzott üzleti csatorna, a Boomberg Info TV analóg módban, kódolatlanul elinduljon az Astrán. Az adás 11,362 GHz(H)-en fogható, a hangvívő 6,50 MHz ill. 7.02/7.20 MHz-en található. Ez a változat angol nyelven szól, azonban október 1-től németül is elérhető lesz. (A csatorna francia,spanyol és olasz nyelven az Eutelsat II-F2-ről kódolatlan MPEG2-ben vehető.)

 • A DMX rádiók július 11-én elhallgattak. Az előfizetéses rádiócsatornák tulajdonosa anyagi problémák miatt szüntette meg az adást. A DF-1 német digitális csomagban a DMX csatornákat a konkurens, ugyancsak amerikai MusicChoice zenecsatornai váltottak fel. (Mellesleg a MusicChioce csatornái az Intelsat 601-ről kódolatlanul is foghatók egy MPEG 2 vevő segítségével.) Július 11-én az XTRA Music Ltd. bejelentette, hogy átveszi a DMX csatornák üzemeltetését bizonyos régiókban, így Európában is. A kaliforniai cég szeptember 1-től, az eddigi DMX-csatornák helyén indítja adását, melyek vételéhez a régi DMX-vevő és kártya szükséges. A vevőkészülékek tulajdonosai addig sem marad programok nélkül, mert a kódolatlan ADR rádiók száma szépen gyarapodik.

EUTELSAT HOTBIRD POZÍCIÓ Eutelsat II-F1, Hot Bird 1-2
Kelet 13 fok

 • Új olasz rádió indult a HotBird 2-n.
  A Polonia 1 mögött (11,977 GHz(H)) a 7,38 MHz-es hangvivőn a római Radio Radio adása hallható.

 • Igen érdekes dolgok történtek a Rendez-Vous és az Eurotica pornó-csatornák háza tájékán. Pénteken bejelentették, hogy a két csatorna egyesült. Pénteken a HotBird 2 11,785 GHz(H)-es transzponderén az RDV/Eurotica adása volt látható VC1/2-ben kódolva. Néhány nap mulva az adásnorma D2MAC/Eurocryptre fog változni. Híreink szerint egy ideig még az Eutelsat II F3-on a 10,987GHz(H)-es frekvencián is sugározni fognak. A helyzet egyelőre még nem túl világos, további információk folyamatosan a Sateurope listán.

 • RAISAT 1,2,3 néven három új digitális adást indít az olsz állami televízió. A műsorokat a HotBird 2-ről kódolatlan MPEG2-ben továbbítják majd. Kisebbfajta szócsata alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a műsorkat analóg módban is továbbítani kellene. Az analóg sugárzás mellett a kevés digitális vevő miatt érvelnek.(Olaszországban 80.000) A RAI azonban kijelentette, hogyha minden új digitális adást analóg módban is elinditanak, akkor nem fog a lakosság digitális beltériket vásárolni. Olaszországban a várakozások szerint, drasztikusan esni fognak a digitális vevők árai.

EUTELSAT Eutelsat II-F2 Kelet 10 fok
Eutelsat II-F3 Kelet 16 fok
Eutelsat II-F4 Kelet 7 fok

 • Az Eutelsat II-F2-re július 1-én visszatért kurd televíziót, a MED TV-t folyamatosan zavarja egy másik fellövő-állomásról jövő jel. A MED TV szerint csak a török kormány olyan elszánt, hogy képes anyagilag finanszírozni egy ilyen akciót. Sajnos a jelenlegi műholdak nem rendelkeznek olyan biztonsági eljárásokkal, melyekkel ezek a problémák megelőzhetők lennének.(Gyakorlatilag bármikor megtörténhet, hogy valamelyik műholdas adás továbbítását egy másik földi állomásról fellőtt jel megakadályozza.) A MED TV-t már másodszor zavarják, ezuttal azonban a zavarás már két hete tart. A zavarás a román Antenna 1-et is érintette, amely a MED TV transzponderének másik felén sugároz, ezért a MED TV csökentette az adás intenzitását. A MED TV az Intelsat 705-ön (nyugat 18) továbbra is zavartalanul fogható a 11,075 GHz(V)-es frekvencián.

 • Visszatért a BHT, boszniai televizió napi két órás műsora az Eutelsat II-F2-re. A műsor 22:00-24:00 között az 11,080 GHz(H)-es frekvencián fogható. (Hangvivő 6,60MHz-en ill. 7,02 MHz-en.)

THOR 1-2 TV-SAT 2 Thor 1 Nyugat 0,8 fok
Thor 2 Nyugat 0,8 fok
TV-Sat 2 Nyugat 0,6 fok

 • Ellentmondó hírek érkeztek a hét folyamán a Kanal 5 Thor 2 holdra költözéséről. A hét elején még arról szóltak, hogy a Kanal 5 még "gondolkodik". A legutolsó hírek szerint azonban a TeleNor levelet küldött a TV2/NRK kártya-tulajdonosoknak, melyben a Kanal 5 átköltözéséről is tájékoztat.

TÜRKSAT Türksat 1B Kelet 31,3 fok
Türksat 1C Kelet 42 fok

 • A keleti 31,3 fokon található Türksat 1B-ről végre az Euro-nyalábon is lehetett átjátszást fogni. A vett jel Budapesten 140 cm-es tükörrel csaknem tökéletesen volt fogható. A hold Török-nyalábján néhány digitális adás található, ezenkivűl a hold túl sok aktivitást nem mutat.

 • A Türksat 1C-n (kelet 42 fok) a Kanal D európai változata 11,569 GHz(V)-ről 11,564 GHz(V)-re költözött. A költözés valószínüleg egy új digitális csatorna számára csinált helyet.

NILESAT

 • Az egyiptomi műhold, a NileSat fellövésére november körül kerülhet sor. A Franciaországban gyártott műhold a keleti 4 fokos pozícióból fog majd MPEG2 adásokat sugározni az észak-afrikai országok számára.

DELTA 2

 • Sikeresen fellöték az Iridium műholdas mobil telefonrendszer újabb öt műholdját egy Delta 2 rakéta segítségével.