Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
SatEurope hírek 1997.Február 24. << Vissza 

TOP STORY:

MEGSZŰNIK A FILMNET MAGYARORSZÁGON?

 • Értetlenkedve fogadta a Multichoice magyar irodája a Magyar Hírlap február 24-i számában megjelent hírt, miszerint a FilmNet megszűnik Magyarországon, mert az új tulajdonos a Canal + nem számol a FilmNet közép-európai csatornájával. Telefonhívásomra a recepciós hölgy közölte, hogy ők is értetlenül állnak a más napilapban is megjelent hír előtt.

  Ami az igazsághoz tartozik:

  1. A Canal + csoport valóban az új tulajdonos, mivel a Canal + egyesült a Netholddal. (Már vagy két hónapja és ezzel Európa legnagyobb média-csoportja jött létre.)

  2. A Canal + Poland megvette a Multichoice jogait, hogy a FilmNet Central Europe-ot Lengyelországban terjessze. Mivel Lengyelországban a Canal + is üzemeltet előfizetéses mozicsatornát, ezért a FilmNet március 1-jén megszünteti a lengyel hangot.

  A FilmNet előfizetések a Multichoice csomagban megszűnnek. Az előre kifizetett időszakra Canal + előfizetést és ingyenes Syster dekódert kapnak.

  Ezekután érdekes a FilmNet magyarországi új akciója, melynek keretében az Erzsébet krt. 50. alatt megnyílt új FilmNet Plusz márkaboltban egy éves FilmNet előfizétes ellenében egy 49.900 Ft értékű Thomson 610-es dekóderes beltéri egységet kapunk ajándékba. (A készlet erejéig.)

  (Thomson 610: Videocrypt 2-vel egybeépített Wegener Panda hangú beltéri egység, beépített Teletext feliratozóval.)


ASTRA:

 • Galavision helyett Phonix? A legújabb hírek szerint a Galavision április 1-től megszűnik az Astra 1C-n. Helyét a német Phoenix dokumentum-csatorna veszi át. (11,127 GHz V) (Majd meglátjuk, hogy ez a változat bejön-e. A Galavision lekapcsolását már sokszor jelezték...)
 • Canal Sur az Astrán. A spanyol Canal Sur az Astra 1D 57-es csatornáján fog sugározni március 1-től. Itt most az Astra-Promo látható. (10,832 GHz H)


EUTELSAT HOTBIRD POZÍCIÓ: (Kelet 13 fok)

 • Négy svájci TV indul digitálisan a Hot Bird 3-n, sajnos kódoltan.


INTELSAT:

 • A Mediaset programok elhagyták az Intelsat 602-t. Megszűnt az Italia 1, Rete 4 es Canal 5 analóg sugárzása a keleti 63 fokos pozícióból. A népszerű olasz adások az Eutelsat Hot Bird 2 60-as tp.-n foghatók tovább, kódolatlan MPEG2-ben. ( 11,919 GHz V)
 • MTA Teletext A muzulmán Muslim TV Ahmadiyya vallási csatorna elindította saját teletext szolgáltatását az Intelsat 603-as hold 71B tp.-n (11,005 GHz V) A csatorna 24 órában több nyelven adja műsorát (csaknem minden hangvivő foglalt), mely C sávban csaknem az egész világon fogható. Ezt az adást és holdat viszonylag kevesen ismerik hazánkban, mert korábban csak Amerika-Európa átjátszásra használták. Vertikális transzponderei egész Európában kitűnően foghatók.

  [A hold egyébként elég kalandos életet él, mint az Intelsat legdrágább holdja. A fellövésekor (1990. márc. 14.) a műhold saját hajtóműve meghibásodott (Apogee Kick Motor) és ezért a transzfer pályán maradt. A hajtóművet a Space Shuttle STS49-es repülésekor kicserélték. (1992. májusán több mint 8 órás űrséta alatt.) Azóta is ez volt az egyetlen kereskedelmi műhold szerviz.]


ARIANE:

 • Az Ariane következô fellövését két nappal elhalasztották, mivel a harmadik fokozat egyik szelepe meghibásodott, és cserélni kellett. Az új startidőpont február 28. (A rakomány az Intelsat 801-es hold, amely kelet 64 fokra kerül majd. A hold 2 db szabadon állítható Ku-band spottal rendelkezik, melyen 6 db nagy sávszélességű transzponder található. Az S1 nyaláb Európára néz, míg az S2 Indiára.)


DIGITÁLIS TV:

 • Alkalmam volt a DF1 német digitális televízió promo csatornájába belenézni. A kép minősége kiváló, kellemes csalódást okozott. Ugyancsak kellemes benyomást nyújtott a Nokia Mediamaster 9500, vagyis a d-box. A képernyôképei nagyon tiszták, kultúrált menűvel rendelkezik, a help funkciója is kiváló. (A képernyő felbontása 720x576 pixel.) (Sajnos túl sok idôt nem tölthettem vele.)

  Az egyszerű nézônek kifejezetten kellemes, a DF-1-en kívüli adások vétele azonban meglehetôsen problémás. A múlt héten jött ki a d-box egy újabb verziója, ami tovább rontott a helyzeten, mert az új tuner a C-sávos adások vételét nem teszi lehetôvé (nincs inverz video), továbbá az SCPC adások vétele is nehezebbé vált. Valamint nem lehet vele nézni a Mediaset programjait. (Rete 4, Italia 1, Canal 5)