Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: A digitális műsorszórásról
<< Tartalom

Az MPEG 2 Transport Stream felépítése.


Az MPEG 2 rendszerű, nem hibamentes környezetben történő adatátvitel specifikációját Transport Stream-nek (TS) hívják. A gyakorlatban ugyanígy nevezzük a műhold, kábel vagy a földfelszíni sugárzáskor érzékelhető adatfolyamot.

A következőkben megismerkedhetünk ennek felépítésével.

Packetised Elementary Stream (PES)

Egy digitális műsor, a PID-eknél már megismert négy összetevőből áll. A video, az audio, a teletext és az ezek szinkronizálásához szükséges idő (Program Clock Reference) adatok. Ezek összessége adja a PES-t.

MCPC sugárzási módban több PES-t fűznek össze (multiplexelés), s hozzáadnak bizonyos, a DVB szabvány által előírt rendszer információkat. (System Information) Az így előálló adatfolyamot sugározzák aztán műholdon, kábelen vagy földi frekvencián.

A rendszer információk sokaságában a DVB-SI szabvány teremt rendet, meghatározva az egyes komponensek sugárzási paramétereit. Ezek a komponensek önálló azonosítóval (PID) rendelkező adatcsomagokban találhatók. Erre a célra a 0-31-es PID-eket használja az MPEG 2/DVB rendszer.

PIDFunkció
0Program Association Table (PAT)
1Conditional Access Table (CAT)
2Time & Date Table (TDST)
3-15fenntartva
16Network Information Table (NIT)
17Service Description Table (SDT),
Bouquet Association Table (BAT)
18Event Info Table (ET)
19Running Status Table (RST)
20Time & Date Table (TDT),
Time Offset Table (TOT)
21Network szinkronizáció
22-29fenntartva
30Discontiunity Info Table (DIT)
31Selection Info Table (SIT)

Program Association Table (PAT)

Ennek az adattáblának bizonyos időnként benne kell lennie a TS-ben. A PAT az egyes műsorok (tv,rádió) adatait leíró PMT-k (Program Map Table) PID-jeit tartalmazza. (Vagyis az egyes PMT-k is önálló adatfolyamban továbbítódnak.)

Ha egy csatorna nem rendelkezik PMT táblával, akkor a DVB-vevők sem Normal, sem Advanced kereséssel nem találják meg azt. Tudtommal a DVB 98 képes megtalálni az ilyen műsorokat is, mert egyszerűen végigpróbálja az összes lehetséges PID-et. (brute force-módszer)

Program MAP Table (PMT)

Ebben a táblában egy adott csatornához tartozó PID-eket találjuk, valamint egy pointert, amely a SDT-ben (PID 16) a csatorna nevére mutat.

PAT (PID 0) = 100,200,300
PMT 1 (PID 100) = Video PID 101, Audio PID 102, PCR 101
PMT 2 (PID 200) = Video PID 201, Audio PID 202, Audio PID 203, PCR 8190
PMT 3 (PID 300) = Video PID 8191, Audio PID 302, PCR 302

A fenti példa egy két tv műsorból (PMT 1-2) és egy rádióból (PMT 3) álló csomag PAT és PMT tábláit mutatja.

Megjegyeznénk, hogy a 2. tv csatorna két hanggal rendelkezik és a PCR adatait külön adatfolyamból nyeri, míg az 1. tv PCR információi a videojeléből nyerhetők. A rádió műsor esetében a PCR PID 8191 is lehetne.

Conditional Access Table (CAT)

Ez a tábla tartalmazza az információkat a kódolt adások dekódolásához. Tartalma minden CA (Conditional Access) rendszernél más és más, s az ezek gyártói (nyilván) titokban is tartják.

Network Information Table (NIT)

Itt találhatók egy komplett programcsomaghoz tartozó transzponderek adatai. A digitális vevők a Network Search engedélyezése után ennek a táblának a segítségével találják meg a csomaghoz tartozó többi frekvenciát.

Ennek a táblának az azonosítója a NID, amely egy adott szolgáltatót, vagy műholdüzemeltetőt azonosít. Az 1-es és 2-es NID-del az Astra rendelkezik, a keleti 19,2 ill. a keleti 28,2 fokos pozíció azonosítására szolgál. Elvileg ezt másnak nem is szabadna használni, de a gyakorlatban ez nem így van. (Lásd: Antenna Hungária csomag az Amos-on.) Az Eutelsat a Hot Bird pozícióban (keleti 13 fok) a 318-at használja, ami a hexa 13E-nek felel meg. A nyugati 1 fokról a TeleNor csomagokat a 70 azonosítja.

Service Description Table (SDT)

A tv, a rádió, a teletext és az egyéb adatfolyamok (a service-ek) mindegyike rendelkezik egy önálló descriptorral, melyeket ebben a táblázatban gyűjtenek össze. Egy descriptor megadja, hogy az adott szolgáltatás tipusát (tv,rádió, teletext,adat), a szolgáltatás valamint az üzemeltető nevét. Ez utóbbit a Nokia (jelenleg) nem, míg pl. a Humax kijelzi.

Minden egyes descriptor rendelkezik egy a csomagon belül egyedi azonosítóval. Ez az Service ID. (SID) Ez gyakorlatilag mutatóként szolgál többek között a PMT és az EIT táblához. A SID-nek,a NID-nek és a Transport Stream azonosítójának (TID), egyedinek kellene lennie, de ez sajnos nem így van.

Bizonyos vevők (pl. a Nokia gyári programjai) a NID/TID/SID hármast egyedinek tételezik fel, s ez alapján tárolják az egyes csatornákat. Így aztán a felhasználói felületen keresztül nem is lehetséges két csatornát ugyanazzal a hármassal letárolni. Ha olyan új műsort talál, melynek NID/TID/SID értékei egyeznek egy már letárolttal, akkor a korábban letárolt csatorna adatait felülírja az újakkal.

Bouquet Association Table (BAT)

Ez az opcionális tábla arra a célra szolgál megjelölje a csomagokban a különböző témájú csatornákat. (Sport, hír, filmek.) A DF-1 pl. ez alapján kategorizálja az egyes csatornákat.

Event Info Table (EIT)

Ez az opcionális tábla tartalmazza az egyes csatornákon futó műsorok neveit, kezdési időpontjait, időtartamukat, s azok tartalmát. Az EPG (Electronic Program Guide) ezen adatokból (a SID alapján) készíti el a TV ill. Radio Guide-ot.

Time & Date Table (TDT)

Ebben az adattáblában érkezik (elvileg) a pontos UTC (gyakorlatilag a GMT) idő. A vevő a rajta beállított időzóna alapján jeleníti meg az időt. Sajnos a legtöbb csatornán ez az időpont távol áll a valóságtól, így meglehetősen érdekes időpontok jelenhetnek meg a kijelzőn.

Ha készülékünk video-felvételhez programozott, akkor mindig olyan csatornán kapcsoljuk ki, amely a pontos időt sugározza! (Az előfizetős csatornák ilyenek.)A SCPC csomagok, mivel tipikusan átjátszási célokat szolgálnak sok táblázatot (NIT, BAT, EIT stb.) nem tartalmaznak, s a TID, NID, SID értékeik gyakran 0-k, vagy 1-ek. (A NID értéke gyakran 65535.)

A PowerVu rendszer, amely az MPEG 2-n alapul, de nem kompatibilis a DBV-vel, részben más táblázatokat használ. Ennek köszönhetően a DBV vevők (ha egyáltalán veszik ezeket a műsorokat) nem képesek feldolgozni ezen adások teletextjeit, programinformációit és a NID és TID értékeket sem találják meg. (Tipikusan 0-nak, vagy 1-nek érzékelik azokat.)

Kardos Attila

Az utolsó módosítás ideje: 1998. október 12.