Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: A digitális műsorszórásról
<< Tartalom

A PID-ek.


Az MPEG 2 adatfolyam 188 byte-os egységekből áll. Minden egység egy 13 bites csomag azonosítóval (package identifier = PID) indul. (Ennek értéke 0-8191 közötti.) Ez adja meg, hogy az adott csomag mely másikakkal tartozik össze. Minden műsorhoz tartozik néhány PID. A vevő az ezekkel az azonosítókkal érkező egységeket figyeli. Ha olyat kap, amely nem egyezik a várttal, akkor azt egyszerűen figyelmen kívül hagyja, a keresetteket pedig tovább küldi a video és az audio feldolgozóknak. (Ezért ha egy műsornál rossz PID-eket tároltunk le, nem meglepő, hogy nem látjuk a képet, vagy nem halljuk a hangot.)

Az MPEG 2 rendszerben 4 fajta PID-et használnak. A VPID a videojelhez, az APID egy adott audioforrásahoz tartozó információs csomagokat azonosítja. Időnként szerepe van a PCR PID-nek (Program Clock Reference) is, amelyet a kép és a hanginformáció szinkronizálására használnak. A legtöbb esetben azonban a videojel tartalmazza ezt az információt, ilyenkor ennek a PID-nek az értéke megegyezik a VPID-del.

Egy MCPC csomagban akkor szokás a PCR adatokat egy külön folyamban sugározni, ha a műsorokat közös encoderrel készítették. Ekkor ugyanis minden műsorhoz azonosak lennének ezek az információk, s ezt nem érdemes minden csatorna videoadatai közé berakni. Ehelyett minden csatorna dekódolásakor ugyanazt a PCR adatfolyamot olvassa a vevő. Ezzel is hely takarítható meg.

A negyedik DATA PID-et a teletext sugárzásakor használják.

A 0-31-es PID-ekkel rendelkező adatfolyamok speciálisak, különböző rendszer informaciókat továbbítanak. (A csomagban található műsorok adatai, további frekvenciák adatai, tv guide, kódolási információk stb.)
Ugyancsak kötött a nulla-csomagnak (null-packet) nevezett adatfolyam azonosítója: 8191. Ezt az értéket "Nem használt"-ként szokás alkalmazni. Pl. a rádió műsorok esetében a VPID értéke ez. (A fentiek miatt az első szabadon használható PID a 32, az utolsó pedig a 8190.))

Kardos Attila

Az utolsó módosítás ideje: 1998. október 12.