Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: A digitális műsorszórásról
<< Tartalom

Mi az az MPEG 2/DVB ?


MPEG

Az MPEG (Moving Picture Experts Group) egy szabványcsoport, mely az azt létrehozó társaságrólról kapta a nevét. Az MPEG célja az volt, hogy szabványokat dolgozzon ki tömörített digitális video ill. hang információk továbbítására.

Az első kidolgozott szabvány az MPEG 1 volt, melynek segítségével mozifilmet lehetett eltárolni egy CD lemezen. (Video CD) Az MPEG 1 által használt alacsony bitsebesség miatt a képminőség a VHS videók szintjének felelt meg. Az MPEG 1 adatfolyam csak egy video jelet tartalmazhat, ezért nem felel meg műholdas továbbításra.

Miután a műsorsugárzók mindenképpen szerették volna kihasználni a digitális továbbítás előnyeit, ezért az addig létező eljárásokat összefogva egy nem szabványosított rendszert dolgoztak ki, amely MPEG 1.5 néven vált ismerté. Az MPEG 1 kódolás megtartása mellett lehetővé teszi az egyes adatfolyamok multiplexelését (összefűzését), s így már lehetőség van több csatorna közös transzponderről való sugárzásának.
Több cég is kidolgozott ilyen rendszert. Ilyen az NTL System 2000-je és a Scientific Atlanta rendszere, melyben jelenleg is sugároznak műhodról. Ilyen pl. az arab országokba irányuló Orbit csomag. (Intelsat 703 és 705)

A digitális műsorszórás szabványává azonban a csoport másodiknak kidolgozott eljárása vált. Az MPEG 2 megoldja az MPEG 1-ben előforduló problémákat, bár felülről kompatibilis vele. (Ezért tudja pl. a Nokia 9600-as lejátszani a Video CD-ket.) Az MPEG 2 már lehetővé teszi a felbontás növelését, a különböző képméretekben történő sugárzást és az interlace-elt video jelet is jól kezeli. Ezenkívül lehetőség van több adatfolyam (melyek bitsebessége teljesen eltérő lehet) multiplexelésére.

A különböző típusú források adatsebessége az MPEG 2-nél:

High Definition TV:14,00 Mb/s
Stúdió minőségű közvetítés:8,064 Mb/s
16:9-es tv közvetítés:5,760 Mb/s
Sport közvetítés:4,608 Mb/s
Hír és szórakoztató műsorok:3,456 Mb/s
VHS minőségű filmek:1,152 Mb/s
Mono hang:128 kb/s
Sztereo hang:512 kb/s
egyéb adat:9,6 kb/s

DVB

Az európai műsorsugárzók egyesülete, az EBU DVB (Digital Video Broadcasting) néven egy csoportot hozott létre, hogy dolgozzon ki egy MPEG 2-n alapuló rendszert, amely a műholdas, kábeles és földi műsorszórásban alkalmazható. Ezenkívül képesnek kell lennie többek között elektronikus műsorújság (EPG) és más rendszer információk továbbítására, valamint lehetővé kell tennie a műsorok kódolását. Az egyes továbbítási formák külön nevet kaptak. A műholdas sugárzás szabványa a DVB-S, a kábeles továbbításé a DVB-C, míg a földi terjesztésé a DVB-T.
A DVB-ben használt hangrendszer a Musicam. A konkurens hangrendszert, az AC 3-at az USA-ban használt Digichiper 2 és a földi sugárzásban bevezetendő ATSC rendszerben használják. A Digichiper 2 és az ATSC is MPEG 2 alapú, de az eltérő kisérőinformációk és hangrendszer miatt jelenleg nincs olyan vevő, amely ezeket ill. a DVB-t ismerné. A második generációs DVB vevők azonban már képesek lesznek kezelni a Musicam és az AC 3 formátumot.

A DVB kompatibilis vevőknek többek között a következő képességekkel kell rendelkezniük:
  MPEG 2 adatfolyam használata.
  MPEG 2 Main Profile@Main Level (4:2:0),
  ami egy csatorna esetében 1,5-15 Mbit/s-os adatsebesség
  A képsebesség: 25 frame/s.
  A képformátumok a következők lehetnek: 3:4 , 16:9 és 20:9.
  (Ez utóbbit sok DVB-vevő nem tudja.)
  Rendelkeznie kell Pan&Scan képességel,
  melyel a 16:9-es kép a 4:3-as tv-n is megjeleníthető.
  A megjelenítendő kép mérete: 720 * 576 (valódi értéke: 704 * 576)
  Ezenkívül (nagyítással) meg kell tudni jelenítenie az ún. Half Horzontal Line-rendszerű 360 * 576 -os felbontású képet is.
  A vevőnek ismernie kell a Layer I és Layer II hangot.
  Támogatnia kell a mono, a két nyelvű, és a sztereó hangot, ezenkívül min. még egy sztereo hangot a többnyelvű sugárzásnál.

Itt kell megemlítenünk, hogy bár ez nincs bent a DBV szabványban az EBU és egyes hírügynökségek az MPEG 2 Main Profile 4:2:2 Studio Profile rendszert használják. Itt a megnövelt felbontás (720 * 608) és színmélység mellett max. 50 Mbit/s-s adatsebesség érhető el. A gyakorlatban ezt nem használják ki. Az EBU által használt NDS 3000 rendszer 720 * 576-os felbontás mellett max. 25 Mbit/s-os adatsebességgel dolgozik. A DVB vevők nem tudják venni a 4:2:2-es rendszerben sugárzot adásokat.

Kardos Attila

Az utolsó módosítás ideje: 1998. október 12.