Alapítva:
1997.05.17.
 Hírek  |  Műhold  |  TV  |  Rádió  |  Kábel-TV  |  DVB  |  TV-DX Klub  |  Bazár  |  Források 
Téma: A digitális műsorszórásról
<< Tartalom

MCPC / SCPC


MCPC

Az MPEG 2 lehetőséget biztosít több videojel egy adatfolyamban való továbbítására. Az MCPC, mely a Multi Channel Per Carrier (több csatorna frekvenciánként) nevet takarja, pontosan ez a sugárzási forma. Segítségével lehetőség van a rendelkezésre álló sávszélesség optimális kihasználására, tovább az együtt sugárzott műsorokat ugyanazzal a módszerrel egyszerűbben lehet kódolni.

Mint az az MPEG 2/DVB fejezetben olvasható volt, pl. a szórakoztató műsorok esetében a 3,456 Mb/s-os adatsebességet kell elérni a jó képminőséghez. Ez a QPSK moduláció miatt 1,728 MS/s-os szimbólum sebességnek felel meg. A hibakorrigáló információkkal együtt (3/4-es FEC értékkel számolva) ez 2,5 MS/s-os sebességet jelent (hang és egyéb információk nélkül). Ez messze alatta van egy 33 MHz sávszélességű transzponder 27,5 MS/s-os kapacitásának.

Az MCPC jelenleg időosztásos multiplexet használ, ami azt jelenti, hogy egy műsorhoz az adatokat mindig azonos időben küldi. Ez leegyszerűsíti az adóoldali teendőket, de az egyes műsortípusok állandóan változó helyigényét nem veszi figyelembe. Ebből kifolyólag, egy gyorsan változó akció jelenetnek is ugyanannyi szimbólumon kell elférnie, mint a vele egyidőben futó kevésbé változó stúdió beszélgetésnek, vagy ad absurdum egy monoszkópnak. Ez nyilván nem gazdaságos. Már dolgoznak olyan adóoldali multiplexereken, melyek figyelembe veszik a műsortípusok változó helyigényét, s statisztikai módszerekkel (statistical multiplex) pl. a sportközvetítéseknek több helyet biztosítanak. Erre az új módszerre való áttérés a vételi oldalon nem követel semmilyen plusz beruházást. A néző legfeljebb azt veszi észre, hogy rendkívül megritkulnak a "kockásodások".

A fentiek alapján MCPC adásnak minősül minden olyan MPEG 2 adás, amelyben legalább két videojelet továbbítanak. A gyakorlatban azonban MCPC-nek hívunk minden olyan signalt, melynél a szimbólum sebesség 15 MS/s fölött van. (SR 15000)
Az MCPC szignálokat szokás csomagoknak is nevezni. (Éppen amiatt, mert több műsort is tartalmazhatnak.)

Az egyéni vételre (DTH Direct to Home) szánt műsorokat kivétel nélkül MCPC módban sugározzák, ezért az egyszerűbb vevőkkel csak az ilyen műsorok foghatók.

A leggyakoribb MCPC szimbólum sebességek: 27,5 MS/s, 24,5 MS/s, 22 MS/s.
Az MCPC csomagok által használt sávszélesség 15-36 MHz.

SCPC

Ezt az átviteli módot, mely a Single Channel Per Carrier (egy csatorna frekvenciánként) nevet viseli, főleg stúdiók közötti átjátszásokra (SNG) ill. kábelhálózatoknak szánt műsorok esetében használják. SCPC módban egy adatfolyamban csak egy műsor jele utazik. Ebben az esetben egy adott transzpondert több szolgáltató is használhat (teljesen más fellövő állomásokról), s a transzponder bérleti díjának csak a használt sávszélességgel arányos részét kell kifizetni. (Ez a módszer kevésbé gazdaságos, mert az egyes SCPC jelek frekvenciái között bizonyos helyet ki kell hagyni, így a tp. kapacitása nincs kihasználva.)

Egy SCPC jel szimbólum sebessége alacsony, leggyakrabban 3-4 MS/s között van, s a használt sávszélesség is 3 MHz körüli. Az SCPC jelek vétele ezért mind a vevő fejtől, mind a beltéri egységtől nagyobb pontosságot követel egy frekvenciára való ráálláskor.

(Ha egy SCPC jelre nem sikerül ráhangolnunk, akkor érdemes a műsor frekvenciáját +/- 2 MHz-zel megváltoztatni, s újrakeresni.)

A gyakorlatban SCPC adásnak nevezzük azokat az MPEG 2 jeleket, melyeknél a szimbólum sebesség 15 MS/s alatt van. (Függetlenül attól, hogy valóban csak egy, vagy esetleg két-három video jel található benne.)

Egy igazán jó, mindkét rendszert kezelni képes vevőnél a szimbólum sebesség 1 MS/s-tól indul.

Kardos Attila

Az utolsó módosítás ideje: 1998. október 12.